Potrawy zwalczające zły cholesterol - Risotto z kurczakiem

Składniki (na 4 porcje):

150g cebuli

75g wiosennej cebulki

100g marchewki

4 łyżki oleju sojowego

250g ryżu na risotto ( np.: arborio; waga przed obróbką)

500ml bulionu warzywnego (z kostki lub proszku)

1 lub 2 łyżki łagodnego mielonego curry

kmin rzymski, nasiona kolendry (mielone)

400g piersi z kurczaka

2 plastry ananasa z puszki (po 70g)

80ml soku z karczocha

800ml soku pomidorowego

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Wiosenną cebulkę umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w krążki. Marchewkę umyć, oczyścić, obrać i pokroić w krążki. Marchewkę umyć, oczyścić, obrać i pokroić w cienkie, małe słupki. Poddusić jarzyny na dwóch łyżkach oleju.

Dodać ryż. Mieszając, podgrzać, aż ziarna staną się szkliste i zaczną błyszczeć. Podlać bulionem warzywnym i zagotować wszystko na wolnym ogniu, mocno przyprawiając curry, kminem rzymskim i niewielką ilością kolendry. Stale mieszać.

Pierś z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Na pozostałym oleju dobrze podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Plastry ananasa pociąć na kawałki, krótko podsmażyć i razem z kurczakiem delikatnie wymieszać risotto.

Sok wyciśnięty z karczocha zmieszać z sokiem pomidorowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej wypić na kwadrans przed posiłkiem.

 

 

Źródło: Sonja Carlsson, Dieta antycholesterolowa 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2015

Sieci społecznościowe

Tagi