
Potrawy zwalczające zły cholesterol-sałatka z makaronu typu kolanka
Składniki (na 4porcje):
- 300g bezjajecznego makaronu typu kolanka (waga przed obróbką)
- sól
- 1 strąk czerwonej papryki (150g)
- 100g kukurydzy z puszki
- 1 młoda cukinia (75g)
- 2 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 1 mały ząbek czosnku (wg uznania)
- 125g chudego jogurtu mieszanego
- 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- 1 łyżeczka keczupu
- pieprz biały
- mielona słodka papryka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorek, bazylia, pietruszka)
Przygotowanie:
Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować al dente.
W międzyczasie strąk papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Cukinię umyć, osuszyć, obciąć końce, po czym również pokroić w drobną kostkę. Całość przełożyć do miski.
Ogórki konserwowe także pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, a następnie razem z kawałeczkami ogórka przełożyć do miski.
Jogurt zmieszać z musztardą i keczupem, dodać pieprz, sól i paprykę, a później sok z cytryny, olej i zioła. Otrzymany tak dressing wymieszać z warzywami.
Makaron odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze odsączyć na sitku. Dodać do warzyw i odstawić, tak aby sałatka mogła się 'przegryźć'. Ewentualnie jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Źródło: Sonja Carlsson, Dieta antycholesterolowa 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2015