Potrawy zwalczające zły cholesterol-sałatka z makaronu typu kolanka

Składniki (na 4porcje):

  • 300g bezjajecznego makaronu typu kolanka (waga przed obróbką)
  • sól
  • 1 strąk czerwonej papryki (150g)
  • 100g kukurydzy z puszki
  • 1 młoda cukinia (75g)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały ząbek czosnku (wg uznania)
  • 125g chudego jogurtu mieszanego
  • 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka keczupu
  • pieprz biały
  • mielona słodka papryka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorek, bazylia, pietruszka)

 

Przygotowanie:

Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować al dente.

W międzyczasie strąk papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Cukinię  umyć, osuszyć, obciąć końce, po czym również pokroić w drobną kostkę. Całość przełożyć do miski.

Ogórki konserwowe także pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, a następnie razem z kawałeczkami ogórka przełożyć do miski.

Jogurt zmieszać z musztardą i keczupem, dodać pieprz, sól i paprykę, a później sok z cytryny, olej i zioła. Otrzymany tak dressing wymieszać z warzywami.

Makaron odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze odsączyć na sitku. Dodać do warzyw i odstawić, tak aby sałatka mogła się 'przegryźć'. Ewentualnie jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

 

 

Źródło: Sonja Carlsson, Dieta antycholesterolowa 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2015

Sieci społecznościowe

Tagi