Powiedz -> NIE! GMO

Co wspólnego mogą mieć ze sobą chipsy, tortilla, mleko sojowe i olej rzepakowy? Wszystkie te produkty są wytwarzane z roślin, które znajdują się na liście topowych upraw GMO w Ameryce Północnej. Około 85% kukurydzy uprawianej w Stanach Zjednoczonych jest genetycznie modyfikowane po to, by wytwarzała środek owadobójczy lub była w stanie przetrwać zastosowanie herbicydu w uprawie. Szacuje się również, że około 91-93% soi jest genetycznie modyfikowane by wzmóc jej odporność na stosowane herbicydy (11).

Wiele produktów pochodzących z upraw modyfikowanych genetycznie być może i tak byś nie chciała, ale jeśli chodzi o niektóre warzywa, jeśli nie kupujesz produktów organicznych, to jest dosyć prawdopodobne, że będziesz jadła genetycznie modyfikowaną żywność. To powinno wzbudzić twoją obawę. W przypadku GMO jesteśmy królikami doświadczalnymi w ludzkim wydaniu. Badania przeprowadzone we Francji - najbardziej kompleksowa ocena bezpieczeństwa żywności GMO, jaką kiedykolwiek przeprowadzono - wzmagają ten niepokój. W czasie dwuletnich badań wykorzystano 200 szczurów. Badano długość życia szczurów używanych w doświadczeniach. Opublikowane przez naukowców wyniki wskazują na "poważne negatywne skutki dla zdrowia, w tym nowotwór sutka oraz uszkodzenie nerek i wątroby, prowadzące do przedwczesnej śmierci" , które są spowodowane spożywaniem ziarna genetycznie uodpornionego na Roundup oraz używaniem tego herbicydu (12).

Szacuje się, że około 30 tysięcy różnych produktów na półkach sklepowych jest genetycznie modyfikowane, co bierze się głównie stąd, że wiele gotowych produktów zawiera soję lub kukurydzę w jakiejś postaci, a ta najczęściej jest modyfikowana.

Chcąc uniknąć spożywania produktów pochodzących z upraw GMO, należy szukać w załączonym do produktu opisie haseł: maltodekstryna, lecytyna sojowa, olej sojowy, teksturowane białko roślinne (soja), olej rzepakowy, produkty kukurydziane i syrop skrobiowy o wysokiej zawarości fruktozy. Powinniśmy również unikać takich roślin jak: cukinia, niektóre odmiany dyni, papaja z Hawajów, mleka zawierającego rbGH oraz podpuszczki (zawierającej genetycznie modyfikowane enzymy) używanej przy produkcji twardych serów i aspartamu (NutraSweet).

 

 

Źródło: Cherie Calbom, Dieta przeciwzapalna, M Wydawnictwo, Kraków 2016

 

Sieci społecznościowe

Tagi