Poznaj proso

Proso (Panicum miliaceum L.) jest wykorzystywane przede wszystkim jako zboże, z uwagi na jego wartość energetyczną zawartą w kutykuli. Ma właściwości przeciwkaszlowe, odżywcze i wzmacniające. Przyspiesza proces trawienia, poprawia wydzielanie żółci i ułatwia wydalanie niestrawionych resztek pokarmu, zapobiegając przy tym zatrzymywaniu płynów i tłuszczów w organizmie.

Wysoka wartość odżywcza prosa sprawia, że jest ono uznawane za składnik o dużym znaczeniu w dietetyce.

Proso działa też odżywczo na przestrzeń międzykomórkową skóry, w związku z czym jest stosowane w preparatach dermatologicznych. Zapobiega również łamliwości włosów, szybko je regenerując i powodując szybkie powstanie nowych włosów.

Spożywamy po 10-15 gramów na początku głównych posiłków lub w trakcie ich  spożywania.

Do rodzaju prosa należy wiele gatunków pożytecznych dla człowieka, ale żaden z nich nie został wykorzystany w medycynie oficjalnej. Wyciąg z ziaren prosa jest jednym ze składników niektórych preparatów wzmacniających.

 

Źródło: Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi