Probiotyki prof. Iwona Wawer

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które są obecne w przewodzie pokarmowym.

W dosłownym sensie słowo to oznacza „dla życia”, w odróżnieniu od terminu „antybiotyki” – „przeciwko życiu”. Koncepcja powrotu do zdrowia organizmu z pomocą zakwaszonych produktów mlecznych była po raz pierwszy wysunięta prawie 100lat temu przez rosyjskiego uczonego I.I. Miecznikowa – mikrobiologa, laureata Nagrody Nobla w 1908roku. Jego zdaniem, mikroorganizmy obecne w kwaśnym mleku mogą zwalczać mikroflorę gnilną przewodu pokarmowego, tym samym zapobiegając wchłanianiu do krwi toksycznych metabolitów. Ta koncepcja była inspiracją do praktycznego zastosowania mikroorganizmów, wchodzących w skład normalnej mikroflory przewodu pokarmowego do skorygowania zaburzeń mikrobiocenozy człowieka.

Codziennie do przewodu pokarmowego dostaje się wiele bakterii chorobotwórczych, organizm musi więc mieć mechanizmy obronne. W tym celu w jelitach mamy szereg enzymów, immunoglobulinę A, śluz i mikroflorę pokrywającą ściśle nabłonek.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor,

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi