Prozdrowotne właściwości granatowca właściwego cz.1 dr Marek Zuber

Granatowiec właściwy (Punica granatum L.) (ang. pomengranate) należy do rodziny Lythraceae (krwawnicowate),  podrodziny Punicoideae Leurss.,. Jest to tracące liście drzewo lub ciernisty krzew, dorastający do wysokości 5 - 8 m. Owoce są dużymi, mięsistymi jagodami. Kształtem i wielkością przypominają  duże jabłka. Pokryte są skórzastą łupiną o różnych kolorach (barwa purpurowa, fioletowa, czasem brązowa albo biało-czerwonawa)  w zależności od odmiany. Na wierzchołku obecny jest charakterystyczny kielich, pozostający po zerwaniu granatu. Wewnątrz owocu zawarte jest ok. 400 - 700 tępograniastych nasion. Nasiona otoczone są osnówkami (osłonkami) (ang. arils, łac. arillus) o kolorze najczęściej czerwonym, lecz także (w zależności od odmiany) różowym bądź żółtym. Osnówki są bardzo soczyste i stanowią jadalną część owocu.   

Historia granatów zaczyna się kilka wieków przed Chrystusem. Wywodzą się z Azji gdzie były rozważane jako symbol miłości i płodności, zmysłowości i nieśmiertelności. Arabowie wprowadzili granaty w Hiszpanii. Już w XIII-tym wieku o owocach tych wspomina w swoich poematach Gonzalo de Barceos nazywając je millgrana (tysiąc ziarenek) z powodu dużej ilości nasion w owocach granatu. Granat dał nazwę hiszpańskiemu miastu Granada. Chińczycy uważają, że owoc granatu przedłuża życie.

Owoców granatu używano na wiele różnych sposobów. Były przedstawiane w mitologii i sztuce Egipskiej, chwalono je w Biblii w Starym testamencie i w Babilońskim Talmudzie. Karawany przez pustynie przewoziły je dla soku gaszącego pragnienie. Owoce przywędrowały z Iranu do Centralnych i południowych Indii w końcu I-go wieku naszej ery. Hodowano je w Indonezji już w 1416 r. Obecnie Indie należą do jednego z największych producentów granatów (zajmują prawdopodobnie 1-sze miejsce na świecie w hodowli granatów - 807 000 ton na powierzchni 109 000 ha). Na międzynarodowym rynku z Indiami konkuruje Hiszpania i Iran. Do innych mniejszych producentów granatów należą: Turcja, Gruzja, Indonezja, Egipt, Izrael, Tunezja, Afganistan, Meksyk, Grecja, Liban.

W Polsce owoce granatu nie cieszą się takim uznaniem na jakie zasługują. Być może wiąże się to z niedostatkiem informacji o zdrowotnych właściwościach tych owoców. Nie mniej w internecie można znaleźć coraz więcej informacji o korzystnych właściwościach granatów. Coraz częściej są również obecne w polskich sklepach, w kilku różnych odmianach. 

dr Marek Zuber

Autor

Marek Zuber dr Chemii Uniwersytet Wrocławski  : Chemia nieorganiczna i metaloorganiczna, specjalność: kataliza, chemia środowiska

Prezes firmy ERGIN-PVC Solutions Sp. z.o.o. ;

 Doradca: DGG-ECO; ATON H.T.; 

Opracowania: „Mezofilowa fermentacja beztlenowa w obecności gliceryny jako co-substratu” (2015 - 2016 r.)

„Transestryfikacja trójglicerydów” (2014 r.) - (464 str.); aktualizacja do wymienionego opracowania (2015 r.) - (44 str.)

„Zasadowe katalizatory heterogeniczne na bazie CaO i tlenków metali ziem alkalicznych w reakcjach transestryfikacji. Koncepcja nowoczesnej „zielonej” technologii otrzymywania estrów alkilowych kwasów tłuszczowych” (2014 - 2015 r.) (104 str.)

Współpraca w dziedzinie produkcji nutraceutyków (wzbogacanie estrów etylowych ALA i GLA) - Opracowanie „Metody wzbogacania kwasów tłuszczowych i ich estrów alkilowych w PUFA ω-3 i ω-6

Opracowanie dot. utylizacji PCW „ Termiczny rozkład PCW i tworzyw halogenowanych” (2015 r.); - projekt urządzenia do spalania PCW w sposób ekologiczny (bez emisji HCl i dioksyn) - współpraca z Politechniką Helsińską

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi