Proziaki – podkarpackie placki z mąki orkiszowej

Jeśli zabrakło Wam chleba czy bułek orkiszowych to zróbcie szybko proziaki na sodzie. Pyszne do zagryzania zupy, z twarogiem i pestkami dyni lub z masłem jabłkowym (wystarczy upiec cztery duże jabłka, przestudzone obrać, wydrążyć i zmiksować ze 100g zimnego masła). Świetnie sprawdzają się również jako suchy prowiant na długie wycieczki. Na Podkarpaciu znane od 150 lat – to prawdziwy rarytas kuchni staropolskiej.

Składniki: 100g razowej mąki orkiszowej, 400g białej mąki orkiszowej (typ 630), 250ml zsiadłego ciepłego mleka lub kefiru, 1 płaska łyżeczka soli kamiennej bez antyzbrylaczy, 1 niepełna łyżeczka sody, pół łyżeczki nierafinowanego cukru, 1 jajko od kur z wolnego wybiegu, opcjonalnie odrobina nasion babki płesznik.

Należy połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić z nich ciasto. Następnie przełożyć je na blat i podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wykrawać kółka (można też rwać po kawałku, wałkować lub rozpłaszczać w dłoniach). Placki piec na suchej, mocno nagrzanej patelni na małym ogniu. Odwracać kilkakrotnie, aż będą mocno przyrumienione.

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/proziaki-podkarpackie-placki-z-maki-orkiszowej/

Sieci społecznościowe

Tagi