Przecier z owoców czeremchy

Przecier z czeremchy jest mało popularny ze względu na dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Można jednak z powodzeniem wykorzystać go w połączeniu z innymi owocami lub warzywami, np. dodać go do marmolady z dyni i jabłek.

Warto, gdyż ten owoc posiada właściwości  rozgrzewające,  przeciwkaszlowe,  odżywcze,  moczopędne,  przeciwreumatyczne.

Poleca się go łączyć z wywarem z jagód.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałych owoców czeremchy
  • 25 dag substancji słodzącej (np. cukier, stewia, ksyliotol)
  • woda


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.     Umyte (oczyszczone z szypułek i nasion) owoce zalewamy małą ilością wody.

2.     Gotujemy i przecieramy przez sito. Nasion z owoców nie należy spożywać z uwagi na zawartość glikozydów cyjanogennych (nitrylozydów: prunazyna, amigdalina), które w wyniku hydrolizy uwalniają cyjanowodór (kwas pruski).

3.     Do przecieru dodajemy substancje słodzącą, zagęszczamy.

4.     Gorącym przecierem napełniamy słoiki.

5.     Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut i cieszymy się gotowym przecierem!

 

źródło: ekorodzice.pl

Sieci społecznościowe

Tagi