Przeciwskórczowy dragonek

Estragon –inne nazwy: bylica estragon, dragonek - to aromatyczna, wieloletnia roślina zielna, do 120 cm wysoka o grubym zdrewniałym kłączu, o łodygach nagich, wzniesionych, miotlasto rozgałęzionych. Liście równowąsko – lancetowate, niepodzielone, od 2 do 6 cm długie. Kwiaty zebrane w drobne zwisające koszyczki. Kwitnie od sierpnia do września. Roślina pokrojem przypomina inne gatunki bylic. U nas jest w uprawie, niekiedy dziczeje. Nadaje się do uprawy doniczkowej. Pochodzi z południowo-wschodniej Europy i Azji.

Surowcem jest ziele estragonu. Do suszenia zrywa się górne części pędów. Estragon zawiera olejki eteryczne, karoten (bardzo dużo witaminy A zawierają świeże liście), trochę alkaloidów, garbniki i kumarynę.

Estragon działa żółciopędnie, przeciwskórczowo i przeciwzapalnie. W mieszaninie z innymi ziołami stosuje się go jako środek żółciopędny i żółciotwórczy. Ma także działanie rozkurczowe i antyseptyczne. Korzystnie działa przy przewlekłych nieżytach jelit i żołądka. Uznawany jest także za środek ogólnie wzmacniający, ponieważ ułatwia przenikanie pokarmu z jelit do krwi.

Estragon jest znakomitą przyprawą do cielęciny, baraniny i ryb, można dodawać go także do pikantnych zup, sosów i sałatek. Drobno posiekane mogą być użyte do posypywania sera i potraw z jaj, Niekiedy dodaje się go do kiszenia ogórków. Nie należy jednak przesadzać ponieważ jest to ostra przyprawa. Potrawy przyprawione estragonem stają się łatwiej strawne. Jest polecany w kuchni dla osób, które nie mogą używać soli lub pieprzu i octu.

 

Napar: 0,5 łyżki ziela zalać szklanką wrzątku, pić po 1 łyżce stołowej przed posiłkami.

Wino estragonowe: 2 – 3 łyżeczki ziela zalać 0,5 1 białego wina, po 14 dniach przecedzić, przyjmować po 1 kieliszku (30 ml) na pół godziny przed jedzeniem.

 

Źródło: herbae.pl

https://produktybenedyktynskie.com/p544,estragon-artemisia-dracunculus

Sieci społecznościowe

Tagi