Przepisy na mikstury postne wg. św. Hildegardy z Bingen

Zupa postna Hildegardy

Jedną filiżankę ziarna orkiszowego gotować pół godziny z odrobiną włoszczyzny (seler, koper, marchew) na małym ogniu. Doprawić do smaku bazylią, koperkiem, bertramem lub pietruszką. Przyprawić gałgantem i szczyptą soli. Przelać przez sito do dużej filiżanki i wypić na ciepło.

Risotto orkiszowe z pietruszką

Składniki: 1 szalotka, 1 łyżka masła, 250 g ziarna orkiszowego, 1 pęczek pietruszki, sól.

Przygotowanie: Szalotkę obrać, posiekać i poddusić na maśle do zeszklenia. Dodać ziarno i często mieszając, krótko przesmażyć. Dodać 2 filiżanki wody i gotować całość przez około 20 min., od czasu do czasu mieszając. Odlać nadmiar wody. Pietruszkę umyć i drobno posiekać. Wymieszać z risottem i odstawić na kilka minut do przegryzienia. Posolić do smaku.

Obok odtrucia, właściwego odżywiania i leczniczego postu Hildegarda zaleca również pewne naturalne medykamenty, które również dzisiaj oddziałują ogólnie pozytywnie i wzmacniająco. Zawsze bardzo precyzyjnie opisuje skład, sposób przygotowania oraz zastosowanie swych okładów, inhalacji, proszków i pigułek. Ktokolwiek je przyjmuje, winien to czynić ostrożnie, z rozwagą i tylko z konieczności.

 

Leczymy sie i gotujemy ze św. Hildegardą z Bingen, Petra Hirsher, Wydaw, Esprit

 

Sieci społecznościowe

Tagi