Przetwory z pędów sosny

Pączki sosny można wykorzystywać na rożne sposoby. Oto kilka z nich:

Napar lub odwar z suszonych pączków –(Napar)Pół łyżki suszonych, rozdrobnionych pączków zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 minut pod przykryciem. Odwar sporządzamy zalewając taką samą ilość pączków gorącą wodą, następnie gotujemy pod przykryciem 2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.

Napar i odwar są polecane w czasie przeziębienia lub grypy a także dla osób stosujących regularnie pączki sosny w celu oczyszczenia organizmu i wzmocnienia odporności.

Syrop – do jego przygotowania potrzebne będą pączki świeże. Aby wykonać syrop, zasyp świeże, rozdrobnione pączki cukrem, najlepiej warstwami. Po 2-3 tygodniach odcedź syrop, przechowuj go w ciemnej butelce.

Gęsty, słodki lek działa wykrztuśnie i bakteriobójczo, udrażnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C wspomoże także układ odpornościowy.

Syrop z miodem – 50 świeżych pączków zalewamy litrem wody, następnie gotujemy 20 minut na małym ogniu, dodajemy pół litra miodu i lekko podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia przez 10 minut, odstawiamy do ostudzenia, przecedzamy. Przechowujemy w butelkach lub słoikach z ciemnego szkła.

Syrop stosujemy w czasie infekcji lub regularnie w celu zapobiegania chorobom i wzmocnienia odporności.

Nalewka – 1 szklankę pączków świeżych lub suchych zalewamy 500 ml alkoholu, pozostawiamy przez 7 dni do maceracji, po tym czasie odcedzamy.

Nalewkę stosuje się w czasie infekcji górnych dróg oddechowych (pół łyżki kilka razy dziennie).

 

 

Źródło: herballeaf.pl

 

Sieci społecznościowe

Tagi