Przy herbacie o młodości

Antyoksydanty herbaty

Herbata, zwłaszcza zielona, jest źródłem związków o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym. W 100g suchych liści zielonej herbaty jest ok 7,5g związków polifenolowych. Jedna filiżanka herbaty zawiera50-100 mg polifenoli. W zielonej herbacie dominują pochodne katechinowe (galusan epigalokatechiny, galusan epikatechiny, epigalokatechina, katechina). Ich ilość i skład chemiczny zależą od rodzaju herbaty, technologii jej produkcji jak i sposobu zaparzania, ale dominuje galusan epigalokatechiny (EGCG) mający aż 8 grup OH. Zdolności antyoksydacyjne i reaktywność w stosunku do wolnych rodników są większe dla związków mających w swojej budowie więcej grup OH. Est wiec zrozumiałe, że galusan epigalokatechiny jest wielokrotnie silniejszym antyoksydantem niż tokoferol (witamina E) z jedną grupą OH.

Herbata może zmniejszyć ryzyko degeneracyjnych chorób starszego wieku.

Jest sojusznikiem we wszystkich chorobach, które rozwijają się w wyniku stresu oksydacyjnego, czyli w sytuacji, gdy w organizmie powstaje nadmiar produktów rodnikowych i trudno naprawić skutki ich działania.

Pokazano, że ekstrakt z herbaty skutecznie chroni przez utlenieniem lipoproteiny LDL z surowicy krwi. W latach 1986-1990 testom poddano ponad 8500 Japończyków w wieku powyższym 40 lat potwierdzając, że zwiększona konsumpcja zielonej herbaty jest skorelowana ze zmniejszonym stężeniem cholesterolu i trójglicerydów we krwi, lepszą proporcją HDL do LDL i ogólnie lepszym stanem zdrowia seniorów.

 

Prof. Iwona Wawer

Suplementy diety dla Ciebie, czyli jak nie stać się pacjentem

Sieci społecznościowe

Tagi