Przy herbacie o młodości prof. Iwona Wawer

Herbata to wielkie odkrycie Chińczyków, które zmieniło jakość życia ludzkości. Jej popularność związana jest z zawartością kofeiny, nie tylko gasi pragnienie, ale odświeża, przynosi poprawę samopoczucia i przypływ sił witalnych. Tradycja picia herbaty sięga 5000lat. Kiedyś w Chinach i Japonii była napojem elitarnym, a obecnie trudno byłoby znaleźć kraj gdzie jej nie ma. Od dawna zdawano sobie sprawę z jej działań terapeutycznych.

Ciepła herbata z sokiem malinowym kojarzy się nam głównie z jesiennymi przeziębieniami, ale w świetle badań naukowych widać, że rola składników herbaty może być znacznie poważniejsza.

W ostatnich latach wpływ składników herbaty na zdrowie ludzi był bardzo intensywnie badany. Można przypuszczać, że niektóre jej bioaktywne składniki „awansują” do grupy leków.

 

Syrop z malin i lipy doskonale będzie komponował się w napojach, deserach, czy też koktajach.

Owoce malin są bogate w kwasy organiczne, pektyny, witaminy oraz substancje mineralne. Ze względu na swoje właściwości są wykorzystywane przy leczeniu wielu dolegliwości. Sprawdzają się jako środek przeciwgorączkowy i napotny, działają przeciwzapalnie. Duża ilość witamin zawartych w owocach malin wspomaga nasz układ odpornościowy

Lipa dzięki swoim właściwościom napotnym stosowana jest przy przeziębieniach i grypie.

Zawartość ekstraktu nie mniej niż 64 %.  

Składniki: cukier, naturalny sok z owoców malin (34%), napar z kwiatu lipy (1,7%), kwas cytrynowy: regulator kwasowości.  

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.162.

 

Sieci społecznościowe

Tagi