Pstrąg pod płaszczykiem migdałów

Składniki:

4 filety z pstrąga

galgant

bertram

sól

tarte migdały

2 łyżki masła klarowanego

50 g płatków migdałowych

 

Filety umyć pod zimną wodą i osuszyć. Od wewnętrznej strony przyprawić galgantem, bertramem, solą. Od strony skórki obtoczyć w tartych migdałach i podpiec filety na łyżce masła na średnim ogniu. Od strony mięsa smażyć tylko chwilę. Przełożyć na ciepłe talerze skórką do góry. Podsmażyć na złoty kolor płatki migdałowe na łyżce masła i posypać nimi ryby. Jako dodatek podawać topinambur, brokuły lub sałatę.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi