Receptura kremu nawilżającego neroli prof. Elżbieta Pisulewska

KREM NAWILŻAJĄCY NEROLI  

Faza olejowa: 20g masła shea, 5g oleju kokosowego, 5g maceratu z nagietka na oleju makowym, 5g alkoholu cetylowego lub wosku pszczelego.

Faza wodna

70g hydrolatu w kwiatu z gorzkiej pomarańczy, 4g (1 łyżeczka) gliceryny, 4g (1 łyżeczka) kwasu hialuronowego, 1g emulgator SLP, 2g włókien z pomarańczy, kilka kropel olejku eterycznego z neroli.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy kąpiel wodną, odmierzamy odpowiednią ilość emulgatora w zlewce, w tym przypadku jest to alkohol cetylowy lub wosk pszczeli i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia i wyciągamy.

2. Omierzamy resztę składników fazy olejowej i dodajemy do rozpuszczonego alkoholu cetylowego lub wosku pszczelego i łączymy je razem w kąpieli wodnej, a następnie odmierzamy fazę wodną i podgrzewamy.

3. Mierzymy temperaturę fazy wodnej oraz fazy olejowej. Powinny one wynosić po ok. 40°C.  Do fazy wodnej, dolewamy po kropli fazę olejową, cały czas miksując blenderem ok. 5 minut. Bardzo ważne jest aby robić to powoli i stopniowo dodawać fazę olejową, inaczej krem się zwarzy.

4. Następnie dodajemy emulgator SLP, włókna pomarańczy, kwas hialuronowy. Krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec, kiedy preparat nie jest gorący dodajemy kilka kropel olejku eterycznego. Gotowy krem przekładamy do słoiczków. Krem przechowujemy w lodówce (trwałość to ok. 2-4 tygodni).

 

TYNIEC - WARSZTATY TAJEMNICE ZIÓŁ CZĘŚĆ III/2016

Elżbieta Pisulewska, Monika Jackowska

Receptury kremów wykonanych na warsztatach w Tyńcu

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi