Rewolucja na rynku Omeg 3-6-9.

Kilka słów o korzyściach...

Korzyści spożywania produktów spożywczych bogatych w kwas tłuszczowy tłuszczowe omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego.

Kwasy tłuszczowe omega-3 przykuwają uwagę naukowców na całym świecie ze względu na swe szeroko pojęte właściwości pro zdrowotne.

Wzrost większości chorób przewlekłych takich jak choroba Alzheimera, nowotwory, cukrzyca, epidemie otyłości czy nawet depresja i inne choroby psychiczne są ściśle związane z niedoborami kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie.

Nie jest jednak tak prostym uzupełnienie w diecie kwasów omega-3 ze względu na  naturalnie występujące w mięsie rybim zanieczyszczenia (dioksyny, polichlorowane bifenyle czy metale ciężkie).

            Powyższe problemy stały się kołem napędowym do wprowadzania w życie idei wzbogacania żywności kwasami tłuszczowymi omega-3.

Wymieńmy zalety konsumpcji żywności wzbogaconej w kwasy tłuszczowe omega-3:

● Ogólnie pojęta prewencja chorób o typowym tle zapalnym takich jak: zapalenia stawów, nadwrażliwość jelit, choroba Crohna czy astma. Kwasy tłuszczowe omega-3 posiadają kluczową rolę w naszych organizmach. Kwasy te są odpowiedzialne za kontrolę stanu zapalnego. Można je porównać do biologicznych hamulców bezpieczeństwa, które nie pozwalają aby stan zapalny w naszym organiźmie wymknął się z pod kontroli.  Uboga podaż tych kwasów w naszej diecie sprawiła, że w dzisiejszych czasach mamy do czynienia z epidemią chorób o tle typowo zapalnym.

● Kwasy tłuszczowe omega -3 wbudowują się w każdą z komórek naszego ciała i  szczególnie komórki naszego serca zyskują na tym fenomenie. To właśnie kwasy tłuszczowe omega-3 chronią serce przed zawałami i zaburzeniami rytmu. Osoby spożywające odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych omega-3 są dużo mniej narażone na zawał serca, a jeżeli dojdzie już do takiego incydentu to powikłania są dużo mniejsze. Szczególnie kwas tłuszczowy omega-3 z lnu (kwas alfa-linolenowy) posiada bardzo silne właściwości chroniące nasze serce. Jest to bardzo istotny fakt w sytuacji, w której osoby spożywają duże ilości masła czy margaryny. Działanie obniżające trójglicerydy i cholesterol jest również wyraźnie zaznaczone.  Wzbogacone masło czy margaryna w kwasy tłuszczowe omega-3 z polskiego lnu byłoby bardzo dobrą alternatywą dla znanych produktów na polskim rynku wzbogaconych fitosterolami. Działanie obniżające cholesterol i trójglicerydy może być nawet silniejsze w przypadku kwasów omega-3 z lnu.

● Kwasy tłuszczowe omega-3 działają bardzo silnie na nasz mózg. Mózg człowieka jest zbudowany w 40-50% z kwasów tłuszczowych omega-3, więc muszą one mieć kluczową rolę w procesach psychicznych człowieka. Rzeczywiście kwasy te są w stanie działać prewencyjnie wobec wylewów krwi do mózgu, zwiększając krążenie mózgowe. Wielu ludzi co miesiąc przychodzi do polskich aptek, aby dostać leki na receptę zwiększające krążenie mózgowe, nie wiedząc, że jest również naturalny sposób w postaci spożywania kwasów tłuszczowych omega-3.

● Kwasy tłuszczowe są najlepsze dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, usprawniając pamięć i koncentrację uwagi. Również w dorosłym wieku kwasy te wpływają na procesy pamięciowe dodatkowo działając protekcyjnie w chorobie Alzheimera. Na rynku angielskim zarejestrowany jest napój mleczny w postaci jogurtu jako środek wspomagający średnio nasilone stany otępienne. Głównym składnikiem tego napoju są kwasy tłuszczowe omega-3.

● Szczególnie dzieci w wieku szkolnym muszą spożywać odpowiednie ilości kwasów omega-3, które warunkują prawidłowy rozwój mózgu.  Niedobory kwasów tłuszczowych omega-3 w tym krytycznym dla rozwoju mózgu wieku sprzyjają powstawaniu zespołu deficytu uwagi i nadpobudliwości ruchowej (ADHD) u dzieci. Niestety coraz częściej ten zespół jest diagnozowany u młodych dorosłych.

● W ostatnich latach niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 jest  postrzegany jako główny czynnik sprzyjający powstawaniu stanów depresyjnych. 

● Również oporność na insulinę i cukrzyca są ściśle związane z niedoborami kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie zachodniej.

 

Można się zastanawiać w jaki sposób tak proste składniki naszej diety mogą mieć tak ogromny wpływ na nasz organizm.

Wynika to z faktu wbudowywania się kwasów tłuszczowych w błony komórkowe każdej z komórek naszego ciała. W zależności od tego czy jest to komórka mięśni  w naszych nogach czy mięśnia sercowego (nasze serce) lub komórka naszego mózgu możemy zauważyć inny wpływ na nasz organizm. Jedno jest pewne, że wpływ ten jest silnie pro zdrowotny.

Wzbogacanie żywności w kwasy omega-3 to rewolucja, która zastąpi produkty bazujące na fitosterolach, które są wysoce zdrowe, ale nie aż tak “wszechstronne” jak kwasy tłuszczowe omega-3.

            Bardzo istotnym z punktu samego przemysłu spożywczego jest fakt, że kwasy omega-3, a nie fitosterole roślinne, hamują negatywny wpływ tłuszczu mlecznego na zdrowie człowieka. Tłuszcz mleczny, a szczególnie jego główny nasycony kwas tłuszczowy (kwas palmitynowy) powoduje dramatyczny wzrost cholesterolu i trójglicerydów. Dodatkowo kwas palmitynowy powoduje bardzo wyraźny wzrost oporności na insulinę i bezpośrednio może prowadzić do cukrzycy. W ostatnich latach choroba Alzheimera jest ściśle związana z produktami metabolizmu kwasu palmitynowego z tłuszczu mlecznego, które przenikają do mózgu i zaburzają jego funkcjonowanie.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są w stanie hamować te procesy i sprawić, że tłuszcz mleczny nie jest tak groźny dla organizmu.

Dlatego wzbogacanie żywności właśnie kwasami tłuszczowymi omega-3 ma tak ważne znaczenie.

Zainteresowanie wzbogacaniem żywności w kwasy tłuszczowe omega-3 wzrasta do tego stopnia, że dochodzi do wzbogacania prawie każdego rodzaju żywności np:

●mleka, jaj,mięsa i przetworów mięsnych, szczególnie kiełbas, sosów do sałatek i majonezów, masła, margaryny, serów

Niestety efekty są bardzo różne. Wynika to z faktu niedokładnej stabilizacji kwasów omega-3 jak również ich “wyjściowej jakości”.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są wysoce nienasycone  tzn. chemicznie mówiąc posiadają tzw. wiązania podwójne i przez to wchodzą bardzo łatwo w reakcję z tlenem czyli mówiąc kolokwialnie jełczeją. Wszyscy znamy smak zjełczałego orzecha włoskiego. Smak bardzo gorzki, a zarazem kwaśny. To właśnie produkty reakcji kwasów tłuszczowych omega-3 z tlenem tworzą takie doznania. Bardzo ważny jest fakt, że nie są one obojętne dla organizmu i związane są z powstawaniem chorób przewlekłych.

Nie wspominamy tutaj o walorach smakowych i zapachowych sprzedawanych produktów, w których kwasy tłuszczowe uległy zjełczeniu.

Oleje rybie czyli trany sprawiają szczególne trudności z następujących powodów:

 

● Kwasy tłuszczowe omega-3 z tranu (EPA i DHA) są najbardziej  nienasycone z pośród całej rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Im więcej kwasów wiązań podwójnych tym łatwiej kwasy tłuszczowe jełczeją. Dlatego tran rybi  jełczej dużo łatwiej niż olej lniany.

● Kwasy tłuszczowe z ryb zawierają domieszki metali ciężkich i substancji organicznych, które mogą przyspieszać reakcje z tlenem (procesy jełczenia).

● W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym nie są wykorzystywane technologie zapobiegające reakcji jełczenia tych kwasów i już na etapie produkcji kwasy tłuszczowe omega-3 wchodzą w reakcję z tlenem, co powoduje gwałtowne przyspieszenie reakcji chemicznych w żywności, które wpływają niekorzystnie na walory smakowe i zapachowe produktów. Właśnie technologia pozyskiwania i przeróbki kwasów tłuszczowych omega-3 ma bardzo ważny wpływ na ich jakość, co wyżej określiliśmy jako “jakość wyjściową” czyli jakość kwasów tłuszczowych omega-3 użytych na wstępie technologii wzbogacania żywności.

Kwas tłuszczowy omega-3 z lnu (kwas alfa-linolenowy) jest znacznie lepszą alternatywą dla oleju rybiego, ponieważ jest on znacznie mniej nienasycony i nie wchodzi w interakcje z tlenem w takim stopniu jak oleje rybie.

            Jednak najlepszą alternatywą dla kwasów omega-3 z ryb jak również samego oleju lnianego są tzw. bioestry, które są pozyskiwane z oleju lnianego , ale w specjalnej technologii.

Bioestry Omega 3-6-9 Ojców Benedyktynów z Tyńca są najlepszą alternatywą dla innych kwasów tłuszczowych omega-3 w wzbogacaniu żywności, ponieważ:

● Głównym kwasem tłuszczowym omega-3 jest dużo mniej nienasycony kwas alfa-linolenowy.

● Technologia pozyskiwania kwasów tłuszczowych omega-3 z oleju lnianego przebiega w warunkach beztlenowych w atmosferze gazu obojętnego jakim jest azot. W takiej technologii nie dochodzi w ogóle do procesów jełczenia, co daje 100% gwarancji czystości produktu. żywność wzbogacona w bioestry  zachowa dużo dłużej trwałość i przy odpowiedniej stabilizacji  w ogóle nie dojdzie do procesów zaburzających smak i zapach produktów.

● W procesie technologii pozyskiwania produktu Omega 3-6-9 pozbywamy się zanieczyszczeń takich jak glikozydy cyjanogenne (amigdalina, linamaryna) i pestycydy co daje najwyższe bezpieczeństwo i jakość użytych kwasów tłuszczowych omega-3.

● Co bardzo istotne tak zachowana ilość wiązań podwójnych (poprzez warunki beztlenowe zastosowane w technologii) gwarantuje wysoką aktywność pro-zdrowotną i możliwości metabolizmu, wewnątrz organizmu, do dłuższych kwasów tłuszczowych omega-3 znanych z olejów rybich (EPA i DHA) bez dodatkowego ryzyka utlenienia bezpośrednio w produktach spożywczych.

● Właściwości pro zdrowotne kwasu alfa-linolenowego nieobecnych w tranach (olejach rybich). Właściwości te to:

-unikatowe działanie ochraniające serce i silniejszy wpływ tego kwasu na profil cholesterolu, a szczególnie trójglicerydów,

-bardziej wszechstronny wpływ tzw. neuroprotekcyjny czyli, krótko mówiąc wspomagający pracę naszego mózgu,

-silniejsze działanie przeciwdepresyjne,

-lista właściwości leczniczych tego kwasu ciągle wzrasta równolegle do listy firm farmaceutycznych zainteresowanych działaniem pro zdrowotnym tego kwasu.

● Proszę jednak pamiętać, że kluczowe dla powyższych właściwości są zachowane wiązania podwójne i technologia pozyskiwania kwasu alfa-linolenowego z oleju lnianego, w warunkach beztlenowych ma tu najważniejsze znaczenie.

● Na sam koniec warto wspomnieć, że jako bioestry Omega 3-6-9 nie są tak gęste i mdłe w smaku jak olej lniany i ma to kluczowe znaczenie dla przyszłych konsumentów żywności wzbogacanej w kwasy tłuszczowe omega-3.

Podsumowując. Jeżeli myślimy o skutecznym i wysoce pro zdrowotnym wzbogacaniu żywności w kwasy tłuszczowe omega-3 to produkt Omega 3-6-9 Ojców Benedyktynów z Tyńca pozyskiwany w najnowszej technologii jest najlepszą alternatywą.

www.http://produktybenedyktynskie.com.pl/p894,omega-3-6-9-zestaw-2-sztuki

 

Sieci społecznościowe

Tagi