Rogaliki z kasztanami jadalnymi

300 g mąki orkiszowej typ 630
100 g masła
15  g drożdży
60 g cukru
1 żółtko
kwaśna śmietana

Nadzienie:
500 g gotowanych kasztanów jadalnych
30 g masła
2 czubate łyżki cukru
1 łyżka rumu
2 łyżki mąki

Rozkruszone drożdże włożyć do filiżanki, zamieszać z łyżeczka cukru i 2 łyżkami letniego mleka, aż się rozpuszczą. Pozostawić do wyrośnięcia. 

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać do niego rozpuszczone drożdże i pozostawić wszystko pod przykryciem na 20 minut.

Później rozpuścić masło, dodać cukier, żółtko i wystarczającą ilość kwaśnej śmietany, aż powstanie miękkie, elastyczne, zwarte ciasto. Jeszcze raz pozostawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Gotowane i obrane kasztany miksować z masłem, cukrem i rumem, aż do uzyskania miękkiej masy.

Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i pokroić na kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm. Na każdym z nich położyć dużą łyżkę kasztanowego nadzienia, zwinąć i zacisnąć końce. Uformować rogaliki. Układać na wyłożonej papierem do wypieków blasze, wierzch posmarować umoczonym w mleku pędzelkiem. Piec w temperaturze 180 ̊C przez około 15 minut.
 
 

Źródło : Dr Wighard Strehlow, Żywność która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Przepisy, lekarstwa ,diety., Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.

Sieci społecznościowe

Tagi