Rola przyjaznych bakterii prof. Iwona Wawer

Warstwa „przyjaznych” bakterii to głównie Lactobacillus i Bifidobacterium, wspomagają one proces trawienia produkują kwas mlekowy i octowy (obniżanie pH), wpływają na komórki układu immunologicznego, produkują witaminy z grupy B i K, pobudzają motorykę przewodu pokarmowego. Za najważniejszą ich rolę można uznać stymulowanie układu odpornościowego błony śluzowej oraz zapobieganie kolonizacji przez bakterie patogenne.

                Niestety, skład flory jelitowej zmienia się, co jest powodowane nadmiernie częstym stosowaniem antybiotyków, pogorszeniem sytuacji ekologicznej, nieprawidłowym odżywianiem, stresem itd. Wzrasta liczba zachorowań na infekcje grzybiczne, drożdżako-podobne.

                Nieprawidłowy stan flory bakteryjnej może sprzyjać wielu chorobom, nie tylko przewodu pokarmowego (przewlekłe biegunki, zaparcia, stany zapalne jelit), ale też nawracającym infekcjom, astmie, atopowym zapaleniu skóry i innym chorobom wynikającym z zaburzenia odporności.

Przy nawracających infekcjach i alergiach warto wykonać analizę zawartości bakterii w kale, co daje przegląd ekosystemu jelita.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.149

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi