Roladki z cukinii

Składniki:

5 małych cukinii

olej słonecznikowy

galgant

bertram

sól

Nadzienie:

100g twarożku z mleka koziego

posiekana mięta

kozieradka

marchewka

listki mięty

 

Cukinię pokroić wzdłuż w plastry grubości 0,5cm i z obydwu stron posmarować olejem. Krótko, ale intensywnie obsmażyć na patelni. Powinny pozostać jędrne. Zdjąć z patelni i doprawić galgantem, bertramem i solą.

Twarożek zmieszać z posiekaną miętą i szczyptą kozieradki, po czym umieścić na plasterkach cukinii. Na obydwu końcach położyć w poprzek kawałek marchewki i listek mięty, tak by wystawały tylko z jednej strony. Zwinąć plaster cukinii i spiąć wykałaczką.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi