Roladki z cukinii

Cukinie jest lekkostrawnym, cenionym za wysoką wartość dietetyczną warzywem. Jest naturalnym źródłem potasu, żelaza, magnezu, witamin A, C, K,PP, B1 i beta karotenu. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Składniki:

  • 5 małych cukinii
  • olej słonecznikowy
  • galgant
  • bertram
  • sól

Nadzienie:

  • 100 g twarożku z mleka koziego
  • posiekana mięta
  • kozieradka
  • marchewka
  • listki mięty

Cukinię pokroić wzdłuż w plastry grubości 0,5 cm i z obydwu stron posmarować olejem. Krótko, ale intensywnie obsmażyć na patelni. Powinny pozostać jędrne. Zdjąć z patelni i doprawić galgantem, bertramem i solą.

Twarożek zmieszać z posiekaną miętą i szczyptą kozieradki, po czym umieścić na plasterkach cukinii. Na obydwu końcach położyć w poprzek kawałek marchewki i listek mięty, tak by wystawały tylko z jednej strony. Zwinąć plaster cukinii i spiąć wykałaczką.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi