Roślinne antyoksydanty

Mózg jest zbudowany z łatwo utleniających się materiałów i wymaga dostarczania antyoksydantów. Przebadanych zostało wiele składników, w tym polifenole o silnym działaniu antyoksydacyjnym (procyjanidyny, prodelfinidyna, flawonole, flawanole, antocyjaniny i inne). Flawonoidy są w różnych roślinnych produktach spożywczych (owoce, warzywa, kakao, kawa, herbata, przyprawy ziołowe). Znamy ich działanie z badań laboratoryjnych (in vitro), ale mają bardzo złożony mechanizm działania in vivo. Na przykład, flawanol, epikatechina przechodzi barierę krew/mózg i może wpływać na pamięć. Epikatechina jest w herbacie, owocach aronii, jabłkach i wielu innych surowcac

W świecie naukowym jest duże zainteresowanie wykorzystaniem naturalnych związków, otrzymywanych z owoców i warzyw w zwalczaniu chorób neurodegeneracyjnych. Popularne stały się różne „diety antyoksydacyjne”, mogą być pomocne  w demencji i działać protekcyjnie w przypadku udaru. Powstaje pytanie, który ze składników byłby najbardziej efektywny.

Skuteczne w zapobieganiu procesom starzenia się mózgu może być połączenie działania antyoksydacyjnego i przeciwzapalnego.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.192

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi