Rozmaryn lekarski prof. Elżbieta Pisulewska

Rozmaryn lekarski  (Rosmarinus officinalis) należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) Nazwa gatunku pochodzi z łaciny. Rosmarinus znaczy morska rosa. Surowcem zielarskim jest ilość rozmarynu. Zawiera on 1-2,5% olejku eterycznego, kwas rozmarynowy, związki diterpenowe, a także flawonoidy i in. W lecznictwie stosowany jest liść. Sporządzane z liści wyciągi mają działanie żółciopędne, przeciwskurczowe, antyseptyczne i stosowane są w chorobach pęcherzyka żółciowego. Wzmagają wydzielanie soków trawiennych. Zwiększają łaknienie i działają uspokajająco. Rozmaryn ma duże znaczenie w kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej, gdzie jest często stosowany w mieszance z innymi przyprawami, oraz w kuchni bałkańskiej i kaukaskiej, ale jest też ceniony w Meksyku, Anglii i USA. Należy go stosować w małych ilościach. Przyprawia się nim zupy, ziemniaki gotowane, makarony , warzywa, sałatki, dania rybne, pieczeń jagnięcą i wieprzową, mięso siekane, dziczyznę, sosy i wędliny oraz warzywa konserwowane w słojach. Maksymalnie pokruszony, najlepiej zmielony dodaje się do potrawy bezpośrednio przed podaniem, aby uniknąć ulatniania się olejku.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  177-178

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi