"Rozwesela człowieka, zapewnia mu dobre trawienie"

Hildegarda z Bingen zaliczała fenkuł do swoich ulubionych roślin: rozwesela człowieka, daje mi dobre ciepło i poprawia trawienie, powstrzymuje nieprzyjemny zapach z ust i sprawia, że oczy widzą wyraźniej. Opinia przeoryszy miała długą tradycję: już w starożytności zaobserwowano, że węże po zrzuceniu skóry jadły dużo fenkułów. Wywnioskowano z tego, że zwierzęta w ten sposób wyostrzają wzrok. Nawet dziś fenkuł może być pewny swej pozycji jako jeden z najważniejszych roślin medycyny klasztornej, mimo że w wielu przypadkach zastosowanie fenkułu straciło aktualność.

Wykorzystywane w lecznictwie owoce fenkułu, nazywane również nasionami, zawierają olejek eteryczny, flawonoidy oraz działające rozkurczowo, przeciwzapalnie i moczopędnie sterole. Olej z owoców fenkułu, który w 70% składa się z anetolu, pobudza ruch rzęsek w oskrzelach, działa odflegmiająco i wspomaga czynności żołądka  i jelit. Ponadto warto zwrócić uwagę na antybakteryjne i przeciwwzdęciowe działanie olejku eterycznego zawartego w fenkule.

Nauka potwierdziła skuteczność owoców fenkułu w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych oraz ogólnych dolegliwości żołądkowych, jak wzdęcia czy uczucie sytości.

W medycynie praktycznej owoce fenkułu, ze względu na działanie pobudzające laktację, zalecane są karmiącym matkom. Również dziś, jak wiele stuleci temu, uważa się, że fenkuł pomaga przy zaburzeniach widzenia.

 

Herbatka z fenkułu łagodząca kaszel

1 łyżeczkę owoców fenkułu rozgnieść w moździerzu i zalać 1 filiżanką wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem na 10 minut, następnie odcedzić. Przy nieżytach dróg oddechowych (np. kaszlu, zapaleniu oskrzeli) wypić dziennie 2-5 filiżanek, słodzić miodem wg upodobań.

 

Źródło: Saum Kilian, Klasztorna apteka zioła o. Kiliana, wyd. Salwator, Kraków 2008.

Sieci społecznościowe

Tagi