Rumianek pospolity prof. Elżbieta Pisulewska

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) syn. rumianek prawdziwy, to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych (Asteraceae).

Występuje w Azji, Ameryce, Australii i w Europie. W Polsce pospolity chwast występujący na miedzach i nieużytkach, często spotykany zarówno na niżu, jak i w niższych partiach gór. Gatunek uprawiany na plantacjach zielarskich. Roślina silnie aromatyczna, wykształca łodygę rozgałęzioną do 40 cm wysoką. Liście 2- lub 3-krotnie pierzastodzielne z odcinkami równowąskimi. Kwiatostanem jest koszyczek, z charakterystycznym pustym dnem. Kwiaty języczkowe o zabarwieniu białym, rurkowe żółte. Owocem jest podłużna niełupka. Surowcem zielarskim jest koszyczek rumianku. Zawiera do 1,5% olejku, (głównie składniki seskwiterpenowe – chamazulen, alfabisabolol i jego tlenki), flawonoidy, kumaryny oraz związki śluzowe. Rumianek jest składnikiem wielu mieszanek. Zewnętrznie i wewnętrznie stosowany jest w postaci naparów lub zewnętrznie w formie wyciągów alkoholowych. Działa przeciwzapalnie, odkażająco oraz rozkurczająco.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  63

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi