Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

150g makaron pełnoziarnisty kokardki/penne

puszka kukurydzy

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

½ opakowania rukoli

2 kulki sera mozzarella

250g pomidorków koktajlowych

sól, czarny pieprz

 

sos czosnkowy:

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

opakowanie sosu sałatkowego

2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na dnie szklanego naczynia.

Kukurydze odsądzamy z zalewy i wysypujemy równomiernie na makaron.

Tuńczyka odsączamy i umieszczamy jako kolejna warstwę na kukurydzy. Na tuńczyku układamy równa warstwę rukoli.

Mozzarellę kroimy w kostkę i układamy na rukoli.

Przygotowujemy sos czosnkowy: Jogurt grecki, majonez, sos sałatkowy i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Powstały sos wylewamy równomiernie na mozzarelli. Na sos nakładamy przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy sola i czarnym pieprzem.

Całość posypujemy kolejną warstwę rukoli.

Nakładamy sięgając łyżką do dna naczynia i zabierając wszystkie warstwy sałatki.

 

Źródło: targsmaku.pl

Sieci społecznościowe

Tagi