Sałatka z kopru włoskiego z ziołami wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego, sok z 1/2 cytryny, po kilka łodyżek pietruszki, koperku, rumianku, macierzanki i melisy, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, l25 g śmietany, szczypta cukru.

Przygotowanie: Bulwy kopru oczyścić i umyć. Delikatne zielone części kopru obciąć i odłożyć do przybrania. Bulwy zetrzeć na grubej tarce i pozostawić w misce na 10 min. w soku cytrynowym. Zioła umyć i drobno posiekać. Zrobić sos z oleju, pieprzu, soli i śmietany. Przyprawić do smaku cukrem, zalać koper i dobrze wymieszać. Przed podaniem pozostawić na krótko „do przegryzienia” i przybrać drobno posiekanym koprem.

 

Sieci społecznościowe

Tagi