Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami

Prosta sałatka z ziemniaków zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli przygotowana jest z ziemniaków malutkich, ugotowanych w mundurkach z kolorowymi warzywami, nie ma nic lepszego! 

Składniki:

(1 porcja) 

  • 3 małe ziemniaki, ugotowane w mundurkach
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 małej, czerwonej cebuli
  • gruby plaster kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku
 
Przygotowanie:

Obraną czerwoną cebulę siekamy.

Ziemniaki kroimy w grube plastry, pomidorki koktajlowe na ćwiartki.

Kapustę pekińską dzielimy na mniejsze kawałki.

W misce rozkładamy listki pokrojonej kapusty pekińskiej.

Układamy plastry ziemniaków i ćwiartki pomidorków koktajlowych.

Posypujemy posiekaną czerwoną cebulą i natką z pietruszki.

Doprawiamy do smaku, posypujemy słodką papryką.

Całość można skropić oliwą z oliwek aromatyzowaną tymiankiem lub olejem rzepakowym, o wyraźnym orzechowym posmaku i złocistej barwie.

 

Źródło: targsmaku.pl

Sieci społecznościowe

Tagi