Sanacja jelit po kuracji antybiotykiem

Jelito jest bezpośrednim członem łączącym nasze własne siły odpornościowe z całym organizmem. Jeśli jelito ulega uszkodzeniu, to układ immunologiczny traci stabilność. W zdrowej błonie śluzowej, przede wszystkim w jelicie grubym, żyje mnóstwo rozmaitych użytecznych "dobrych" bakterii, które dbają o to, aby unieszkodliwić chorobotwórcze zarazki. Bakterie te nie dopuszczają do tego, aby mikroby lub ich produkty przemiany materii przedostały się do organizmu. Po za tym bakterie te produkują enzymy trawienne, wspomagające przemianę materii oraz przyswajanie i przetwarzanie wartościowych składników pożywienia.

Kuracja antybiotykowa, zwłaszcza dłużej trwająca, niszczy równowagę fizjologicznych bakterii jelitowych i tym samym prowadzi do utraty sprawności działania układu immunologicznego.

Jak przerwać zaklęty krąg?

W miejscach zachwianej równowagi odporności na skutek przebytej terapii antybiotykowej osadzać się mogą chorobotwórcze drobnoustroje - bakterie, wirusy i grzyby. Dodatkowo organizm jest obciążony szkodliwymi produktami przemiany materii od nich pochodzącymi. Ważne substancje pokarmowe z pożywienia, które zdrowe jelito w normalnej sytuacji w całości przetwarza i przekazuje organizmowi, w warunkach zaburzonej równowagi nie mogą być przyswojone ws całości. Powstające w rezultacie niedożywienie osłabia nas i czyni jeszcze bardziej podatnymi na choroby. W następstwie tego kolejna infekcja nie daje długo na siebie czekać, do jej zwalczenia dostajemy kolejne antybiotyki, które znowu osłabiają naszą florę jelitową, i tak tworzy się błędne koło.

 

Wodne wyciągi ziołowe złożone z surowców dodatku funkcjonalnego, uzasadnia wielokierunkowość jego działania zapobiegającego procesom przedwczesnego starzenia się. Wynika to z aktywności antyoksydacyjnej (usuwanie wolnych rodników – oczyszczanie organizmu) przypisywanej obecności flawonoidów i antocyjanów w owocach: głogu, aronii i żurawiny, a także witaminy C obecnej również w owocach: rokitnika, aceroli i czarnej porzeczki. Pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych, syntezę kolagenu, tkankę łączną, a co za tym idzie ogólną poprawę krążenia obwodowego to wynik działania wąkroty azjatyckiej (zwanej potocznie zielem długowieczności), owoców aronii i owoców głogu. Ziele melisy działa ogólnie uspokajająco, normalizując czynności układu pokarmowego.

Życiodajne oleje: Bioestry to najczystsza forma kwasów  Omega 3, 6, 9.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie mogą być syntezowane przez organizm i muszą być dostarczone z pożywieniem. Są niezbędne w procesach regeneracji organizmu. Stanowią budulec nowych komórek i substrat do syntezy przez organizm substancji regulatorowych. Stosując kwasy Omega 3, 6, 9 wspieramy serce i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, poprawiamy kondycję skóry, włosów, paznokci oraz stawów, regenerujemy gospodarkę tłuszczową organizmu.

Zastosowanie: Składniki preparatu wspierają prawidłową odporność organizmu. Wynika to z aktywności antyoksydacyjnej (usuwanie wolnych rodników – oczyszczanie organizmu) przypisywane obecności flawonoidów i antocyjanów obecnych w owocach: głogu, aroniii żurawiny, a także witaminy C(kwas askorbinowy). Liść melisy działa ogólnie tonizująco, normalizując czynności układu pokarmowego. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia i odporności, wymaga dodatkowo zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia.

 

Żródło: Roślinne Antybiotyki sekretna broń natury, Aruna M.Siewert, Wydawnictwo JEDNOŚĆ, Kielce 2015

Sieci społecznościowe

Tagi