Sezam indyjski prof. Elżbieta Pisulewska

Sezam indyjski  (Sesamum indicum) to jednoroczna roślina klimatu podzwrotnikowego, z rodziny połapkowatych (Pedaliaceae). Wykształca kanciaste łodygi, lancetowate, ogonkowe liście, kwiaty białe, różowe lub fioletowe osadzone w kątach liści. Surowcem są nasiona, z których pozyskiwany jest olej mający znaczenie zarówno jako olej spożywczy, jak i kosmetyczny. Olej sezamowy otrzymywany jest przez tłoczenie nasion na zimno. Ma zróżnicowaną barwę od zabarwienia jasnożółtego do ciemnobrązowego. Stosowany w przemyśle spożywczym ma mocny aromat i brązowe zabarwienie. Zawiera 14% nasyconych kwasów tłuszczowych, 41-43% jednonienasyconego kwasu oleinowego oraz 41-43% kwasów wielonienasyconych. Jest szczególnie rozpowszechniony w kuchni azjatyckiej, używany jest głównie do sałatek i gotowania. Nie nadaje się do smażenia. Stosowany w kosmetykach ma działanie oczyszczające, przeciwbakteryjne, nawilżające, łagodzące, regulujące pracę gruczołów łojowych. Odpowiedni jest dla skóry każdego rodzaju, a szczególnie dla skóry suchej, oraz tłustej trądzikowej. Stosowany jest jako olejek do pielęgnacji ciała, do masażu i do kąpieli. Jest olejem półschnącym (trwałość 1-2 lata, 6 miesięcy po otwarciu opakowania), o średniej zdolności wchłaniania. Oleju sezamowego nie stosuje się w przypadku ciąży oraz dolegliwości dermatologicznych.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  104-105

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi