Skarby ukryte w pyłku kwiatowym


    Pyłek kwiatowy, to zarodek przyszłego życia rośliny. Jest to cudowny dar przyrody nie tylko dla pszczół, ale i dla człowieka, dający mu pełnię sił fizycznych i psychicznych. Jest to odżywka w postaci naturalnej, która może zapobiec skutkom głodu utajonego w organizmie człowieka.
    Zespołowe działanie różnorodnych składników pyłku powoduje jego zadziwiającą moc w łagodzeniu wielu schorzeń i dolegliwości takich jak anemia, wysokie ciśnienie krwi, brak apetytu, nerwice, niedomogi starszego wieku, osłabienia wzroku, wypadanie włosów, schorzenia gruczołu krokowego. Na międzynarodowym Kongresie Pszczelarskim w Bukareszcie zalecano propagowanie profilaktycznego zażywania pyłku przez mężczyzn od lat 40. We Francji, Szwajcarii i Szwecji prowadzone są badania nad leczniczym działaniem pyłku na to schorzenie i doniesienia są  pozytywne. W naszej medycynie ludowej leczenie pyłkiem schorzeń gruczołu krokowego jest stosowane od dawna. Szczególnie wysoko jest ceniony w tym przypadku pyłek z wrzosu.
    O tym jak ogromny potencjał witalny zawiera pyłek, świadczy fakt z życia pszczół. Nieraz gdy zabraknie w ulu młodych pszczół karmicielek czerwiu mleczkiem, rodzina pszczela znajduje się w tragicznej sytuacji. Grozi to jej zagładą. Wówczas sytuację ratują stare pszczoły, które zaczynają intensywnie spożywać pyłek, pod jego wpływem wracają do fizjologicznej młodości i zaczynają wytwarzać mleczko, którym karmią czerw.

Źródło: Makowiczowa Henryka, Pszczele cuda, wyd.”Lotos”, Warszawa 1992, str. 26

 

Produkty Benedyktyńskie

Pyłek kwiatowy to pyłki kwitnących roślin zebrane przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzone. Zebrane pyłki, w postaci małych kuleczek, niosą one do ula, by po dalszym przetrawieniu, stanowił pokarm młodych owadów. Każda z tych małych kuleczek składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłków, w tym także roślin leczniczych, np. dziurawca, mniszka lekarskiego, dzikiej róży. U wlotu do ula pszczelarze zakładają rodzaj przeszkody, która sprawia, że część pyłku w niej pozostaje.

Pyłek kwiatowy polecany jest osobom, które mają nieprawidłowo ustawioną dietę wegetariańską, przeszły bądź są w trakcie kuracji odchudzającej. Łyżeczka pyłku kwiatowego rozpuszczona w ciepłym płynie, na przykład w osłodzonej miodem kawie, herbacie lub wodzie, doskonale hamuje głód. Selen, mangan i cynk warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, co pozytywnie odbija się na wzroście odporności organizmu. Żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w leczeniu anemii. Cynk korzystnie wpływa na porost włosów. Spożywanie pyłku wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich długotrwałych chorobach i kuracjach. Dlatego polecany jest na przykład po radioterapii i chemioterapii. Pomocny jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pozwala uzupełnić w krótkim czasie braki pierwiastków, dlatego polecany jest osobom, których dieta zawiera zbyt mało świeżej żywności a zbyt dużo przetworzonej. Zalecany jest także osobom ciężko pracującym, od których wymaga się nieustannej koncentracji i sprawności intelektualnej. Już po kilku minutach od wypicia wzmocnionej pyłkiem kawy lub herbaty, odczuwamy przypływ energii. Ten produkt pracy pszczół odznacza się ponadto działaniem przeciwbakteryjnym (udowodnione jest jego niszczące oddziaływanie na gronkowca złocistego) i grzybobójczym, podobnie jak antybiotyki. Odtruwa ponadto organizm z pozostałości leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.

https://produktybenedyktynskie.com/p17,pylek-kwiatowy

 

Sieci społecznościowe

Tagi