Skonjugowane kwasy linolenowe cz.1 dr Marek Zuber

W artykule na temat prozdrowotnych właściwości granatowca, wspomniałem o tzw. skonjugowanych kwasach linolenowych będących przedmiotem coraz większej ilości badań. Chciałbym również napisać o kilku innych roślinach zawierających kilka innych kwasów z tej grupy, roślinach wykazujących właściwości wspomagające zdrowie. Nie chcę używać słowa właściwości lecznicze, bo nie są to leki. Może lepiej nazywać ja paralekami lub nutraceutykami. Osoby borykające się z różnego rodzaju dolegliwości (sam nabawiłem się cukrzycy typu 2) powinny w pierwszym rzędzie sięgnąć po porady lekarza. Dobry lekarz wspomni o środkach, które mogą wspomóc proces leczenia. Ze zrozumiałych względów postaram się jeszcze w przyszłości napisać o sposobach radzenia sobie z cukrzycą typu 2 (wspomagania leczenia). Dzięki wskazówkom lekarza, stosowania odpowiedniej diety, dużej ilości ruchu, w przeciągu ok. roku poradziłem sobie praktycznie z cukrzycą.

Wróćmy jednak do kwasów CLnA (skrót od ang, Conjugated Linolenic Acid). Poniżej źródła tych cennych kwasów.

Balsamka ogórkowata (Momordica charantia, z rodziny Curcubitaceae - dyniowate) nazywana również przepęklą ogórkowatą, gorzkim melonem. Zawiera spore ilości kwasów α- i β-eleostearynowych (olej z nasion balsamki ma w swoim składzie ponad 50% kwasu α-eleostearynowego). Balsamki ogórkowatej używa się we wspomaganiu leczenia wielu chorób. Stosowane są głównie liście, suszone lub świeże owoce albo sok. Wykazano, że ekstrakt z balsamki ogórkowatej obniża poziom glukozy, poprawia metabolizm lipidów, wykazuje własności antynowotworowe. Prowadzone są już nawet badania kliniczne nad pewnymi składnikami zawartymi w owocach balsamki ponieważ niektóre z nich mają właściwości obniżania poziomu cukru w przypadkach cukrzycy typu 2 (charantyna). Balsamka ogórkowata to bardzo popularne warzywo stosowane w kuchni azjatyckiej. Sekret długowieczności mieszkańców Okinawy przypisuje się właśnie spożywaniu dużych ilości balsamki.

dr Marek Zuber

Autor

Marek Zuber dr Chemii Uniwersytet Wrocławski  : Chemia nieorganiczna i metaloorganiczna, specjalność: kataliza, chemia środowiska

Prezes firmy ERGIN-PVC Solutions Sp. z.o.o. ;

 Doradca: DGG-ECO; ATON H.T.; 

Opracowania: „Mezofilowa fermentacja beztlenowa w obecności gliceryny jako co-substratu” (2015 - 2016 r.)

„Transestryfikacja trójglicerydów” (2014 r.) - (464 str.); aktualizacja do wymienionego opracowania (2015 r.) - (44 str.)

„Zasadowe katalizatory heterogeniczne na bazie CaO i tlenków metali ziem alkalicznych w reakcjach transestryfikacji. Koncepcja nowoczesnej „zielonej” technologii otrzymywania estrów alkilowych kwasów tłuszczowych” (2014 - 2015 r.) (104 str.)

Współpraca w dziedzinie produkcji nutraceutyków (wzbogacanie estrów etylowych ALA i GLA) - Opracowanie „Metody wzbogacania kwasów tłuszczowych i ich estrów alkilowych w PUFA ω-3 i ω-6

Opracowanie dot. utylizacji PCW „ Termiczny rozkład PCW i tworzyw halogenowanych” (2015 r.); - projekt urządzenia do spalania PCW w sposób ekologiczny (bez emisji HCl i dioksyn) - współpraca z Politechniką Helsińską

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi