Skwalen prof. Iwona Wawer

Skwalen to związek o strukturze izoprenoidu, podobny do beta-karotenu; jest to metabolit w syntezie cholesterolu w organizmie.

Jego źródłem jest olej rybi, tłuszcz rekina, ale też olej z oliwek.

Ok.60% skwalenu z pokarmów jest absorbowane, transportują go lipoproteiny LDL. Największe stężenie skwalenu mamy w skórze, to główny składnik lipidów naskórka. Nie jest zbyt podatny na utlenianie, ale likwidując reaktywne formy tlenu działa jak antyoksydant.

Biologiczna rola skwalenu

  • Chroni tłuszcze w powierzchniowych warstwach skóry przed utlenianiem i uszkodzeniami spowodowanymi przez UV i inne promieniowanie.
  • Wpływa na odporność. Suplementacja skwalenu u myszy dała znaczny wzrost odporności, a poprawa funkcji immunologicznych zależała od dawki.
  • Skwalen może wiązać trucizny rozpuszczalne w tłuszczach.
  • Podawanie skwalenu zwierzętom powodowało redukcję poziomu triglicerydów i cholesterolu. Jego podawanie jako suplementu diety może być korzystne, np. aby zwiększyć efekty działania leków obniżających cholesterol.
  • Dana epidemiologiczne i badania na zwierzętach sugerują jego działanie przeciwnowotworowe.

 

Ze względu na duże stężenie w skórze, skwalen może być cennym składnikiem kosmetyków.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.129

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi