Ślaz dziki prof.Elżbieta Pisulewska

Ślaz dziki (Malva sylvestris), syn. malwa dzika to roślina dwuletnia lub bylina z rodziny ślazowatych (Malvaceae). Występuje w całej Europie, Azji Mniejszej, na Syberii, w Indiach, Afryce. W Polsce gatunek, czasem uprawiany. Roślina wykształca rozgałęzione, pokładające lub wzniesione łodygi.  Liście dłoniastoklapowate, ogonkowe, z piłkowanym lub karbowanymi brzegami.  Blaszka obustronnie owłosiona. Kwiaty duże o zabarwieniu różowofioletowym lub purpurowoczerwonym z niemniejszymi prążkami, wyrastające po 2-6 z pachwin górnych liści. Owocem jest  rozłupnia  składająca się z wielu jednonasiennych rozłupek. Surowcem jest kwiat oraz liść ślazu. Skład chemiczny kwiatów:  ślaz do  6% (w skład którego wchodzą: glukoza, arabinoza, ramnoza, galaktoza oraz oraz kwas glukuronowy),glikozydy anatocyjanowe (malwina oraz glukozydy delfinidyny) . Skład chemiczny liści: do 8% śluzu, niewielkie liście garbników.

Napary i maceraty z kwiatów i liści stosowane sa:

  • Jako środek osłaniający i zmiękczający
  • W stanach zapalnych dróg oddechowych, w katarze,
  • Jako lek osłaniający w chorobach przewodu pokarmowego,
  • W mieszankach wykrztuśnych i  przeciw zapalnych,
  • Jako barwnik żywności (antocyjany kwiatów)

Ślazu nie mogą stosować kobiety w ciąży i w czasie karmienia piersią.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  71

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi