Słodziki mogą podwyższać poziom cukru we krwi

Wielu używa sztucznych słodzików zamiast cukru, aby kontrolować swoją wagę. Jednak, wedle jednych badań, pomagają one schudnąć, ale według innych – przyczyniają się do tycia.

Nowe badanie jest o tyle istotne, że zajęto się w nim rolą słodzików w podwyższaniu stężenia cukru we krwi, jak i reakcją na nie ogromnych kolonii bakterii, które zamieszkują układ pokarmowy.

Naukowcy, którzy przeprowadzili eksperymenty zarówno na myszach, jak i na ludziach, stwierdzili, że u myszy, których dieta zawierała sztuczne słodziki, stężenie cukru we krwi było znacznie wyższe, niż u tych na diecie bez słodzików czy cukru lub zawierającej cukier.

Kiedy bakterie z jelit myszy karmionych słodzikami przeszczepiono osobnikom z grupy bez słodzików, okazało się, że u tych drugich wzrósł poziom cukru we krwi. To sugeruje, że za tą metaboliczną zmianą stały przeszczepione mikroby.

Z kolei w grupie 380 ludzi (którzy nie chorowali na cukrzycę), stwierdzono, że u tych, którzy regularnie spożywali sztuczne słodziki, flora bakteryjna była wyraźnie inna, niż u tych, którzy tego nie robili. Istniała też korelacja między jedzeniem słodzików a nietolerancją glukozy (zaburzenie stężenia glukozy we krwi, powiązane z otyłością).

7 ochotników, którzy wcześniej nie jedli sztucznych słodzików, poproszono, by spożywali produkty, które są w nie bogate. Po 4 dniach 4 z nich miało znacznie wyższy poziom cukru we krwi i zmienioną populację bakterii w jelitach.

Nie wiadomo na razie, jakie są dokładne mechanizmy tych zjawisk, ale badacze stwierdzili, że po konsumpcji słodzików zmieniło się kilka typów bakterii, które już wcześniej kojarzono z cukrzycą typu 2.

Aby potwierdzić wnioski z tych eksperymentów, potrzebne są badania na znacznie większej liczbie ludzi.

 

Na podst. Research Shows Zero-Calorie Sweeteners Can Raise Blood Sugar, Gautam Naik, The Wall Street Journal

Sieci społecznościowe

Tagi