Słodziki mogą zwiększać ryzyko zespołu metabolicznego

Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna w Izraelu podczas badań na myszach ustalili, że negatywne działanie słodzików związane jest z powodowanymi przez nie zmianami w mikroflorze jelitowej.

Badanym gryzoniom podawano wodę z dodatkiem trzech popularnych słodzików w ilościach dozwolonych przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA). W porównaniu z myszami pijącymi niesłodzoną wodę lub wodę z cukrem, u myszy pijących wodę ze słodzikiem znacznie częściej obserwowano nieprawidłową tolerancję glukozy. Naukowcy powtórzyli eksperyment kilkakrotnie na różnych grupach myszy oraz stosując różne dawki słodziku. Za każdym razem z takim samym rezultatem.

Badacze podejrzewali, że w procesie tym mogą brać udział bakterie jelitowe, które różnie reagują na nowe substancje.

Słodziki nie są traktowane przez organizm jak pożywienie i nie są wchłaniane w układzie pokarmowym. Spotykają jednak na swojej drodze całe zastępy bakterii - zauważa autor badań dr Eran Elinav.

Myszom podano antybiotyk, co wyeliminowało problem nieprawidłowej tolerancji glukozy. Następnie gryzoniom, które zostały pozbawione bakterii jelitowych przeszczepiono bakterie od myszy pijących wodę ze słodzikiem. Skutkiem był rozwój nieprawidłowej tolerancji glukozy.

Gdy naukowcy dokładniej przyjrzeli się mikroflorze bakteryjnej badanych myszy, okazało się, że zmiany były bardzo duże. Konsumpcja słodzików wpłynęła m.​in. na funkcje bakterii, zwiększając podatność na otyłość i cukrzycę.

Zależność pomiędzy spożywaniem słodzików a problemami z tolerancją glukozy naukowcy zaobserwowali także podczas badań z udziałem ludzi. Ochotników, którzy na co dzień nie stosowali słodzików, poproszono o słodzenie nimi napojów przez tydzień. Następnie zbadano ich poziom glukozy oraz skład mikroflory bakteryjnej.

Wystarczyło siedem dni, by u wielu (jednak nie u wszystkich) badanych rozwinęła się nieprawidłowa tolerancja glukozy. Stan ten wyjaśniały zmiany w kompozycji mikroflory jelitowej.

Jak wyjaśnia dr Elinav, niektóre bakterie jelitowe reagują na słodziki wydzielając substancje nasilające stan zapalny i zwiększające ryzyko hiperglikemii.

 

Źródło: PAP

Sieci społecznościowe

Tagi