Smażone listki szałwiowe wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 4 gałązkę świeżej szałwii z 8-10 liśćmi na każdej, 4 łyżki mąki orkiszowej, 1 jajko, 2-3 łyżki ciemnego piwa, 2-3 łyżki oleju ziołowego (lub masła).

Przygotowanie: Szałwię z listkami opłukać krótko pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mąkę, jajko i piwo wymieszać w taki sposób, aby powstało lejące się ciasto. Zamaczać w nim gałązki szałwii, zaczekać chwilę, żeby nadmiar ciasta obciekł, i smażyć na chrupko na rozgrzanym oleju ziołowym. Zamiast szałwii można użyć delikatnych łodyżek bylicy. Ten dodatek smakuje do pieczystego, np. do piersi kurczaka z sosem pomidorowym.

Szałwia jest dobra na bóle brzucha, biegunki, gazy, grypy i przeziębienia. Jako płukanka do włosów usuwa i leczy łupież i służy jako dezodorant. Stosuje się ją także do regulowania cyklu miesiączkowego, do zmniejszania ilości mleka karmiących kobiet, pomaga w leczeniu uderzeń gorąca. Olejek jest używany w aromaterapii do oczyszczania powietrza.

Sieci społecznościowe

Tagi