Soczysty owoc przeciwmiażdżycowy

Arbuz zwyczajny rośnie dziko w tropikalnych rejonach Afryki, po obu stronach równika, nawet na suchym obszarze pustyni Kalahari. 

Jego liczne odmiany uprawia się obecnie w wielu krajach o ciepłym lub gorącym klimacie. 

Jest rośliną jednoroczną, o grubej, szorstko owłosionej, płożącej się łodydze opatrzonej długimi wąsami czepnymi. Ma duże, okrągławe, głęboko wciskane liście i okazałe zielonawożółte kwiaty. Owocem jest duża, kulista lub jajowata jagoda o grubej, twardej łupinie i miękkim, bardzo soczystym, słodkawym miąższu. W miąższu znajduje się wiele płaskich, owalnych nasion.

W celach leczniczych używa się owoców arbuza zawierających cukry (głównie sacharozę, fruktozę i glukozę), pektyny, celulozę, znaczne ilości witamin z grupy B oraz witaminę C i PP, a także wiele soli mineralnych zasobnych w magnez, wapń, potas, fosfor i żelazo. 

We współczesnym lecznictwie zaleca się podawanie świeżych arbuzów przy niedokrwistości i ogólnym osłabieniu organizmu oraz jako środka przeciwmiażdżycowego , obniżającego ciśnienie krwi i łagodnie moczopędnego. Sok ze świeżych owoców arbuza działa także przeciwgorączkowo.

 

Źródło: Teresa Lewkowicz - Mosiej, Rośliny lecznicze, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2012 

Sieci społecznościowe

Tagi