Soja uprawna prof. Elżbieta Pisulewska

Soja uprawna (Glicine hispida), syn. soja zwyczajna, soja owłosiona to jednoroczny gatunek z rodziny bobowatych (Fabaceae) pochodzący z Azji, a obecnie uprawiany w wielu krajach przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Roślina wykształca rozgałęzioną i ulistnioną łodygę o wysokości od 80 do 150 cm, liście trójlistkowe, kwiaty drobne białe, żółtawe lub fioletowe zebrane w pęczkach i osadzone w kątach liści Owocem jest strąk, zawierający od 1 do 4 nasion. Surowcem są nasiona i pozyskiwany  z nich olej mający znaczenie zarówno jako olej spożywczy, leczniczy, jak i kosmetyczny. Produkty pozyskiwane z nasion to mąka, sosy, mleko i sery, a także preparaty odżywcze dla dzieci i diabetyków oraz produkty stosowane w dietach obniżających poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Olej otrzymywany jest przez tłoczenie lub częściej ekstrakcję rozdrobnionych nasion. Zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 44-62% kwasu linolowego oraz 4-11% kwasu linolenowego.  Ponadto zawiera witaminy A i E, fosfolipidy, sterole i enzymy. Jest szczególnie rozpowszechniony w kuchni azjatyckiej. W celach leczniczych z oleju pozyskuje się lecytynę i stigmasterol. Stosowany w kosmetykach ma działanie nawilżające i natłuszczające. Odpowiedni jest szczególnie dla skóry suchej.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  105

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi