
Soja uprawna - prozdrowotne działanie
Soja uprawna (Glicine hispida), syn. soja zwyczajna, soja owłosiona to jednoroczny gatunek z rodziny bobowatych (Fabaceae) pochodzący z Azji, a obecnie uprawiany w wielu krajach przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Roślina wykształca rozgałęzioną i ulistnioną łodygę o wysokości od 80 do 150 cm, liście trójlistkowe, kwiaty drobne białe, żółtawe lub fioletowe zebrane w pęczkach i osadzone w kątach liści Owocem jest strąk, zawierający od 1 do 4 nasion. Surowcem są nasiona i pozyskiwany z nich olej mający znaczenie zarówno jako olej spożywczy, leczniczy, jak i kosmetyczny. Produkty pozyskiwane z nasion to mąka, sosy, mleko i sery, a także preparaty odżywcze dla dzieci i diabetyków oraz produkty stosowane w dietach obniżających poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Olej otrzymywany jest przez tłoczenie lub częściej ekstrakcję rozdrobnionych nasion. Zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 44-62% kwasu linolowego oraz 4-11% kwasu linolenowego. Ponadto zawiera witaminy A i E, fosfolipidy, sterole i enzymy. Jest szczególnie rozpowszechniony w kuchni azjatyckiej. W celach leczniczych z oleju pozyskuje się lecytynę i stigmasterol. Stosowany w kosmetykach ma działanie nawilżające i natłuszczające. Odpowiedni jest szczególnie dla skóry suchej.
Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 105