Sok pomidorowy jako uzupełnienie diety

POLECAM Szklankę soku pomidorowego do obiadu, jako uzupełnienie diety w potas.

Sód jest dostarczany do organizmu w postaci chlorku sodu. Człowiek reaguje pozytywnie na słony smak, smakuj my posolone potrawy, co potwierdza tezę, że potrzebujemy soli.

  • Jest on niezbędny w procesie trawienia i absorbcji składników pożywienia. Chlorek sodu aktywuje pierwszy z enzymów trawiennych, amylazę obecną w ślinie.
  • W komórkach śliny żołądka jony chlorkowe używane są do produkcji kwasu solnego, umożliwiającego rozkład pokarmu na proste składniki i jego strawienie.

Ludzie żyjący w plemionach zbieracko-myśliwskich zapewniali sobie odpowiedni poziom soku w organizmie jedząc mięso zwierząt. Narody osiadłe, rozlicznie zastosowały sól do konserwowania żywności, mięsa i skór, zużywając jej więcej , bo ok. 150 g dziennie. Wynalazek lodówki i mrożenie mięsa dało w rezultacie spadek zużycia soli w gospodarstwach domowych. Również zagrożenie nadciśnieniem tętniczym spowodowało, że coraz więcej osób ogranicza sól w diecie.

Jednak dieta niskosodowa też niesie zagrożenia. Poziom sodu może być biski minimalnemu, lub nawet spaść poniżej poziomu koniecznego do zapewnienia homeostazy. Grozi to zwłaszcza wegetarianom. Problem w tym, że rośliny akumulują znacznie więcej potasu niż sou, a wyłącznie roślinna dieta nie pokrywa więc zapotrzebowania na sód.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

Sieci społecznościowe

Tagi