Sok z czarną rzodkwią i burakiem

Czarna rzepa - zawiera substancje o działaniu podobnym do antybiotyków i może pomagać w zwalczaniu kaszlu, wzmaga ukrwienie skóry, poprawia pracę układu pokarmowego. Zawiera m.im. żelazo, magnez i potas.

Burak - obniża ciśnienie i zwiększa odporność organizmu, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i kondycję naczyń krwionośnych. W związku z zawartością żelaza polecany jest osobom cierpiącym na anemię. Zawiera betainę, która ma wpływ antynowotworowy i pomaga w trakcie chemioterapii. Pomaga w detoksykacji organizmu, a w szczególności wątroby, jelit i nerek.

 

Składniki na 1,2 l soku:

  • 1 kg buraków
  • 1 kg marchwi
  • 350 g czarnej rzodkwi (czarnej rzepy)
  • 200 g korzenia selera
  • 350 g korzenia pietruszki
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Przygotowanie: 
Surowe buraki , seler i rzodkiew obrać ze skórki i opłukać. 
Marchew, pietruszkę oczyścić.
Obrane i wypłukane warzywa pokroić na mniejsze kawałki - takiej wielkości aby mieściły się do sokowirówki .
Z tak przygotowanych warzyw wycisnąć sok .
Do wyciśniętego soku dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Sok jest gotowy można go podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki do schłodzenia.

 

Źródło: durszlak.pl

Sieci społecznościowe

Tagi