Sorbet z pokrzyw i mięty

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 garść młodych listków pokrzyw z samego czubka roślin
  • 1 mała garść listków szpinaku (dla głębszego koloru)
  • kilka listków mięty
  • 1,5 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ewentualnie miód lub cukier do smaku

 

Przygotowanie:

Wszystkie liście umyć. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem (pozbędziemy się w ten sposób parzących włosków), przelać zimną wodą i zmiksować z sokiem jabłkowym i resztą składników. Schłodzić i przelać do maszyny do lodów lub do foremek na lody. Zamrozić.

 

 

Źródło: Małgorzata Kalemba-Drożdż, Pyszne chwasty, Wydawnictwo Pascal Sp. z o.o., Bielsko Biała

Sieci społecznościowe

Tagi