Sos dyniowy

Święta Hildegarda była nieufna wobec warzyw psiankowatych, dlatego w tym przepisie dajemy ich tylko odrobinę, a główną rolę przyznajemy dyni, której spożywanie według Mniszki z Bingen „jest dobre zarówno dla zdrowych, jak i chorych”. Sos dyniowy smakuje wyśmienicie zarówno z makaronem jak i z ugotowaną ciecierzycą.

Składniki:

  • pół dyni (piżmowej lub muscat de provence, wagowo będzie to ok. 800g),
  • 1 duży pomidor (poza sezonem można użyć koncentratu pomidorowego),
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki bertramu i galgantu,
  • pęczek świeżej bazylii i natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie tarty parmezan do posypania.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy oczyszczoną i pokrojoną na kawałki dynię, pomidora, przekrojoną na pół i wypestkowaną paprykę i czosnek w łupinach. Delikatnie smarujemy warzywa olejem i pieczemy 25-30 minut. Makaron gotujemy al dente. Upieczone warzywa (czosnek wyciskamy z łupin) wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy przyprawy i miksujemy na grudkowaty sos. Możemy podać makaron polany sosem i posypany zieleniną albo razem wymieszać tak aby sos dobrze oblepił makaron (albo ciecierzycę) i podgrzać. Na zdjęciach oba warianty tego dania.

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi