Spożywanie multiwitamin nie daje prawie żadnych korzyści

Multiwitaminy niemal wcale nie pomagają zapobiegać przewlekłym chorobom i „powinno się ich unikać” – twierdzą autorzy artykułu w czasopiśmie „Annals of Internal Medicine”, który opublikowano wraz z raportem z dwóch nowych badań klinicznych.

Raport podaje, że multiwitaminy nie wywierają wpływu ani na zdolności poznawcze, ani na układ krążenia. Wcześniej, w tym samym czasopiśmie opublikowano wyniki badań dotyczących tego, jak 26 innych suplementów witaminowych, stosowanych przez mieszkańców Zachodu, oddziałuje na choroby przewlekłe. Naukowcy stwierdzili, że nie znaleźli „spójnych dowodów na wpływ suplementów na choroby układu krążenia, nowotwory i śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny, u zdrowych osób, bez żywieniowych niedoborów”.

Co więcej, niektóre inne próby kliniczne wykazały, że przyjmowanie beta karotenu, witaminy E i prawdopodobnie dużych dawek witaminy A może zwiększać ryzyko śmierci.  

Światowy przemysł witaminowy jest ogromny. Jego przychody ze sprzedaży wyniosły w zeszłym roku 23,4 mld dol., o 3% więcej, niż w 2011 r. Sprzedaż multiwitamin wzrosła w 2012 r. o 2,5% i jest warta 14,2 mld dol. Ponad 40% Amerykanów potwierdza, że spożywa multiwitaminy lub minerały.

Branża witaminowa skrytykowała artykuł w „Annals of Internal Medicine”,  wskazując na inne badanie, z którego wynika, że codzienne spożywanie witamin nieznacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jednak specjaliści nie nadają temu badaniu szczególnej rangi.

Z kolei John Shaw, dyrektor grupy handlowej Natural Products Association, zwraca uwagę, że multiwitaminy i suplementy mineralne pozwalają uzupełnić braki w codziennej diecie wielu Amerykanów.

W pierwszym z obu badań, omówionych w czasopiśmie, zajęto się wpływem witamin na funkcje poznawcze. Porównano wybrany preparat firmy Pfizer (Centrum Silver) i tabletki placebo, podając je, odpowiednio, dwóm grupom lekarzy powyżej 65 roku życia. Okazało się, że między członkami obu grup nie pojawiły się żadne różnice, jeśli chodzi o poprawę funkcji poznawczych.

Jednak, zdaniem prof. Francine Grodstein, prof. medycyny na Harwardzie, nie należy całkiem skreślać witamin. Ich wpływ na osoby gorzej odżywione mógłby być większy.

Firma Pfizer zwraca uwagę, że jej multiwitaminy są zaprojektowane przede wszystkim po to, by uzupełniać braki w diecie, a nie, by leczyć jakiekolwiek choroby lub zapobiegać ich wystąpieniu.

Drugie badanie obejmowało  1708 pacjentów powyżej 50 roku życia, którzy co najmniej 6 tygodni wcześniej mieli atak serca. Ponownie podawano im multiwitaminy lub placebo. Wyniki badania wskazują na brak wpływu multiwitamin na zmniejszenie ryzyka śmierci pacjenta lub wystąpienia późniejszych problemów, związanych z układem krążenia, takich jak zawał serca lub udar mózgu.

Gervasio Lamas, kardiolog z Uniwersytetu Columbia, który przeprowadził to badanie, podkreśla, że jeśli dobrze się odżywiamy i nie występują u nas choroby związane z brakiem witamin, jak np. szkorbut czy beri beri, spożywanie preparatów witaminowych jest niepotrzebne. Zamiast tego, lepiej zgubić zbędne kilogramy, uprawiać sport i rzucić palenie.

Lamas i inni zaznaczają, że w konkretnych przypadkach pewne witaminy są pomocne. Kwas foliowy jest np. zalecany kobietom w ciąży, aby zapobiec wadom mózgu lub kręgosłupa u dziecka. Udowodniono również pozytywne oddziaływanie multiwitamin na zdrowie niedożywionych populacji w Azji i Afryce.

 

Na podst. Multivitamins Found to Have Little Benefit, Jeanne Whalen, The Wall Street Journal 

Sieci społecznościowe

Tagi