Sprawdź, co jeść, aby twój mózg starzał się wolniej

Mózgowi szkodzą również:

· palenie papierosów (w tym bierne)-przyczynia się do wystąpienia demencji.

· dieta bogata w cukier, alkohol, sztuczne barwniki i aromaty–sprzyjają agresji.

· przejadanie się–przyspiesza starzenie się mózgu i spowalnia jego funkcjonowanie.

· nadciśnienie, cukrzyca i nadwaga–przyczyniają się do kurczenia się mózgu i szybszego rozwoju demencji (otępienia).

Co jest dobre dla naszego mózgu? Przede wszystkim sen, podczas którego mózg oczyszcza się z toksyn, częste picie wody i dieta bogata w witaminy i minerały. Co jeść, by zachować mózg w dobrej kondycji na długie lata?

Oto 13 najlepszych dla niego produktów.

Woda

Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym oczywiście mózgu. Korzystnie wpływa na koncentrację, zwiększa zdolność uczenia się. Najlepszym dla mózgu napojem jest czysta niegazowana woda. Niektórzy naukowcy twierdzą, że wodę warto wzbogacać niewielką ilością wodoru. Dodatek tego pierwiastka może ich zdaniem chronić przed niedokrwieniem i niedotlenieniem mózgu.

Jak dużo wody powinniśmy pić? Szacuje się, że na każdy kilogram wagi powinno przypadać 20 ml wody (tak więc np. osoba o wadze 75 kg powinna wypijać ok. 1,5 l wody dziennie).

Kawa

Filiżanka mocnej kawy (zawierającej kofeinę)

Kofeina zawarta w filiżance mocnej kawy (ok. 200 mg) nie tylko pobudza, ale również ułatwia zapamiętywanie (eksperyment, który wykazał tą zależność przeprowadzono na grupie osób, które spożywały produkty z kofeiną nieregularnie). Korzystny wpływ kofeiny na pamięć naukowcy tłumaczą tym, że chroni ona neurony, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo demencji (otępienia). Uczeni przestrzegają jednak przed nadużywaniem kofeiny – negatywne skutki, jak choćby lęki czy nerwowość, mogą przewyższyć ewentualne korzyści. Tym bardziej, że doświadczenia wykazały, że wyższe dawki kofeiny nie mają już tak dużego wpływu na utrwalanie wspomnień.

Jagody

Owoce jagodowe jak np. borówka amerykańska, truskawki i jagody acai zapewniają sprawne oczyszczanie się mózgu z toksyn i zbędnych substancji. Co ważne, wraz ze starzeniem się organizmu, mechanizm oczyszczania mózgu działa coraz gorzej, co skutkuje m.​in. pogorszeniem sprawności intelektualnej. Obecne w codziennej diecie jagody przeciwdziałają temu procesowi. Dodatkowo polifenole w nich zawarte łagodzą stany zapalne i neutralizują wolne rodniki (związki, które uszkadzają komórki), zmniejszając podatność na choroby wyniszczające mózg (np. chorobę alzheimera).

Ciemna czekolada

Czekolada poprawia dopływ krwi do mózgu, co zapobiega demencji – wykazali naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie. Ich zdaniem wystarczy codziennie wypijać dwie filiżanki gorącej czekolady, by zapobiec otępieniu. I, jak wykazały ich eksperymenty - nie ma znaczenia, czy czekolada zawiera flawanole (silne przeciwutleniacze), czy nie.

Komosa ryżowa (quinoa)

Ziarna komosy ryżowej, zwanej często złotem Inków, w 60 proc. zbudowane są z węglowodanów – są więc świetnym źródłem energii dla mózgu. Roślina ta zawiera również ważne dla tego narządu witaminy i minerały m.​in. kwas foliowy, magnez, żelazo, mangan (ich niedobór może prowadzić do niestabilności psychicznej i zachowań przemocowych), a także kwasy omega-3, które chronią komórki mózgu przed zanikaniem. Komosa ryżowa dostępna jest w większości marketów i sklepach ze zdrową żywnością. Jej ziarna przygotowuje się podobnie jak ryż, liście przyrządzić można jak szpinak.

Rozmaryn

Uwzględnienie w diecie rozmarynu, a także inhalacje i kąpiele rozmarynowe korzystnie wpływają na uczenie się i zapamiętywanie, a także poprawiają nastrój. Roślina ta redukuje również objawy łagodnych zaburzeń poznawczych (tzw. MCI) jak np. pogorszenie pamięci, problemy z koncentracją i myśleniem. Badania wykazały, że u osób z MCI ryzyko otępienia jest wyższe). Lepsza sprawność mózgu i poprawa nastroju to zasługa eukaliptolu – związku występującego m.​in. w rozmarynie. Korzystny wpływ na zdolności poznawcze ma również mięta.

Szpinak

Zawarte w szpinaku witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina C, beta-karoten wzmacniają mózg i zapobiegają jego zanikowi, chronią przed otępieniem i zmniejszają ryzyko alzheimera. Dieta bogata w kwas foliowy może również zapobiec zaburzeniom depresyjnym, zaś niedobór tego składnika, a także witamin A, D , K, żelaza, cynku, jodu czy potasu może prowadzić do negatywnych zmian w zachowaniu, m.​in. agresji i przemocy.

Pomidory

Pomidory mają rewelacyjny wpływ na ludzki mózg. Jest to zasługa likopenu, w który obfituje ten owoc. Ten silny przeciwutleniacz chroni mózg przed udarem a także neutralizuje wolne rodniki niszczące mózgowe komórki. Największe stężenie likopenu zawierają pomidory przetworzone: przeciery, sok pomidorowy, ketchup, zupy na bazie pomidorów. Pomidory zawierają również ważny dla zachowania sprawności mózgu kwas foliowy (niedobory tej witaminy sprzyjają kurczeniu się mózgu u osób starszych).

Orzechy

Polifenole obecne w orzechach (ale też np. w kakao czy winie) pobudzają proces tworzenia się nowych komórek w dorosłym już mózgu, a także wzmacniają połączenia między neuronami, co oddala ryzyko choroby Alzheimera. Orzechy zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie, zapewniają dobre funkcjonowanie układu nerwowego, są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Orzechy dostarczają mózgowi również niezbędnych dla niego witamin i minerałów - witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego a także magnezu.

Pestki dyni

Dyniowe pestki zawierają spore ilości cynku – minerału niezbędnego do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Naukowcy wykazali, że cynk ma duży wpływ na przekazywanie sygnałów między neuronami, wzmacnia również pamięć krótkotrwałą. Cynk zawarty w pestkach dyni korzystnie wpłynie również na stan skóry – łagodzi zmiany trądzikowe, przyspiesza gojenie się ran.

Ryby

Tłuste ryby morskie jak makrela, dorsz, łosoś, tuńczyk i śledź są świetnym źródłem kwasów omega-3 – związku, który chroni mózg przed kurczeniem się na starość. Organizm niestety nie potrafi ich sam wyprodukować – musimy więc dostarczać je wraz z dietą. Dorosła osoba powinna spożywać ok. 500 mg kwasów omega-3 dziennie – podkreślają dietetycy. Oznacza to, że powinniśmy zjadać ok. pól kilograma ryb tygodniowo).

Kwasy omega-3 nie tylko wspomagają mózg. Związki te wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zawału serca. Kwasy omega-3 zawierają również oleje roślinne, głównie olej lniany i rzepakowy.

Kurkuma

Kurkuma, składnik indyjskiej przyprawy curry, zmniejsza ryzyko alzheimera i wspomaga prace mózgu osób starszych – twierdzą naukowcy. Ich zdaniem ochronny wpływ na mózg wykazuje kurkumina, pomarańczowy barwnik zawarty w kurkumie. Przeprowadzone eksperymenty wykazały, że związek ten mobilizuje układ odpornościowy do niszczenia białek wywołujących demencję. Od dawna wiadomo również, że kurkuma wpływa na obniżenie cholesterolu i glukozy, ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Uczeni są zdania, że już 2 – 3 posiłki z curry tygodniowo pozytywnie na kondycję mózgu.

Sok z buraków

Regularne wypijanie soku z buraków korzystnie wpływa na ukrwienie i dotlenienie mózgu, co może zapobiegać otępieniu w starszym wieku – wykazały badania przeprowadzone w Karolinie Północnej. Tamtejsi naukowcy zalecają wypijanie pól litra buraczkowego soku w ciągu dnia. Napój nie tylko poprawi krążenie krwi w mózgu, ale również obniży ciśnienie krwi i wzmocni organizm.

 

Źródło: Onet

Zdjęcie: Shutterstock

Sieci społecznościowe

Tagi