Spróbujmy z kofeiną prof. Iwona Wawer

Kawa i herbat to napoje najbardziej popularne na świecie. Dzięki zawartości kofeiny, działają stymulująco na układ nerwowy. Po wypiciu filiżanki kawy znika senność, łatwiej się skoncentrować, efektywniej myślimy i działamy.

Przez wiele lat badania naukowe koncentrowały się na roli głównego biologicznie czynnego składnika – kofeiny. W ziarnach kawy jest ok. 1,5% kofeiny. Po wypiciu filiżanki kawy, kofeina szybko się wchłania do krwioobiegu pobudzając pracę serca i układu nerwowego. Rośnie ciśnienie tętnicze, jednocześnie następuje rozszerzenie naczyń serca, mózgu, skóry i nerek. Kofeina działa jako stymulant – lepiej ukrwiony mózg jest zdolny do wydajniejszej pracy i wysiłku.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.174

 

Produkty Benedyktyńskie

Kawa popołudniowa to mieszanka arabik środkowo i południowoamerykańskich i niewielkiej ilości robusty azjatyckiej. Delikatny, lekko kwaskowaty smak, piękny aromat po zmieleniu. Idealna (po odpowiednim zmieleniu) na espresso. Polecamy ją wszystkim, którzy lubią kawę delikatną, niezbyt mocną tzw. „popołudniową”.

Skład: 100% kawa naturalna palona zawierająca 90% kawy Arabika i 10% kawy Robusta. Kawa ziarnista.

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi