Syrop wykrztuśny z liści babki lancetowatej

Składniki:

100 g świeżych liści babki lancetowatej

100 ml wody przegotowanej

100 g cukru

 

Przygotowanie:

Świeże liście babki lancetowatej - zebrane najlepiej z dala od szlaków komunikacyjnych - umyć i pociąć na małe kawałki. Zalać ostudzoną przegotowaną wodą. Zmiksować całość. Następnie wycisnąć sok z powstałej miazgi, przesączyć i rozpuścić w nim cukier, po czym ogrzewać do wrzenia.

Syrop rozlać do małych butelek i przechowywać w lodówce.

Stosować po 1/2 - 1 łyżeczce kilka razy jako środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy dla dzieci i młodzieży.

 

 

Źródło: Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Warszawa

Sieci społecznościowe

Tagi