Tłuste lepsze?

W przeciwieństwie do rozpowszechnionego przekonania, pełnotłuste produkty mleczne mogą być lepsze dla utrzymania prawidłowej wagi ciała, niż te o niskiej zawartości tłuszczu – podaje raport wydziału zdrowia publicznego na Harwardzie.

Walter Willett, prof. epidemiologii i szef katedry żywienia na tym wydziale, zauważa: „Pomysł, że wszystkie tłuszcze są złe, datuje się z lat 50. i 60., kiedy zaczęto łączyć tłuszcze nasycone z wysokim poziomem cholesterolu i zwiększonym ryzykiem chorób serca”.

Lecz kiedy tłuszcze nasycone są zredukowane w produktach albo w ramach diety, ludzie często zastępują je węglowodanami, niwelując tym samym ewentualne korzyści dla swojej sylwetki. Willett stawia tezę, że pełnotłuste produkty mleczne mogą pomagać kontrolować wagę, gdyż dają większe uczucie sytości, niż chude. Inna możliwość jest taka, że kwasy tłuszczowe, zawarte w tych pierwszych, wspomagają regulowanie masy ciała.

Na podst. GOT FAT?, The Wall Street Journal 

Sieci społecznościowe

Tagi