Topinambur

Składniki:

600 g topinamburu

1l osolonej wody

galgant

bertram

sól

mięta pola

1,5 filiżanki orkiszowej bułki tartej

2 łyżki stołowe masła klarowanego

 

Topinambur obrać i ugotować al dente ( ok.5-7minut) w osolonej wodzie. Odcedzić i doprawić galgantem, bertramem, solą i miętą polną. Podsmażyć na patelni.

Bułkę tartą orkiszową podprażyć na patelni na maśle klarowanym na złotobrązowy kolor i obtoczyć w niej topinambur.

 

Gotowany topinambur można dalej przetwarzać na wiele sposobów. Warto przyrządzić z niego na przykład purée albo zupę. Jest to roślina bogata w białko, zawierająca wiele substancji odżywczych, spokrewniona ze słonecznikiem (zwana też słonecznikiem bulwiastym), którą kiedyś można było znaleźć w każdym wiejskim ogródku. Spożywanie topinamburu pozwala na długo ustabilizować poziom cukru we krwi, dlatego szczególnie poleca się go diabetykom.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi