Trawa cytrynowa

Kto by pomyślał, jak wiele zalet może posiadać trawa cytrynowa. Ta roślina nie jest jednak zwyczajna. Trawa cytrynowa pochodzi z tropikalnych obszarów Azji i kryje w sobie niespodziewaną ilość zalet. Okazuje się, że to wartościowa roślina posiada długie i ostro zakończone liście, które wydzielają ładny, cytrynowy zapach.

Trawa cytrynowa dorasta nawet do 150 cm wysokości. Jej smak jednak przypomina cytrynę z domieszką imbiru. Trawa cytrynowa posiada swoje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze. Właściwości trawy cytrynowej to kolejna sprawa, która wymaga dokładnego przeanalizowania.

Trawa cytrynowa jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają regenerować skórę. Poza tym jest ona bogata również w witaminę A, która sprawia, że cera zachowuje na długo świeży i młody wygląd. Ponadto przemywanie twarzy naparem z trawy cytrynowej pomaga zwalczyć trądzik. Miłośnicy trawy cytrynowej wierzą, że wpływa ona również na zapach ciała. Dodatkowo pomaga ona regulować pracę porów skóry i zneutralizować przykre zapachy wynikające z nadpotliwości. Poza tym, zapach jej skutecznie odstrasza uciążliwe owady: meszki, muchy i komary (najlepiej mieć olejek z trawy cytrynowej). Wykazano, że trawa cytrynowa ma niezwykłe właściwości przeciwnowotworowe.

Przeprowadzono badania udowodniły, że trawa cytrynowa posiada właściwości antynowotworowe. Powoduje ona bowiem apoptozę (zaprogramowaną śmierć) komórek nowotworowych. Badacze wykazali, że wystarczy regularne parzenie jednego gramu trawy cytrynowej w filiżance herbaty by uzyskać profilaktyczny efekt. Jest to kwestia, która nie może zostać przez nas w żaden sposób pominięta wobec czego należy z niej właśnie zdawać sobie sprawę. Trawa cytrynowa bez wątpienia powinna zostać wprowadzona do naszej codziennej diety.

 

Produkty Benedyktyńskie

 

Klasztorna Trawa Cytrynowa (Cymbopogon citratus) 90g

Trawa cytrynowa jest tropikalną  rośliną, znaną przede wszystkim w kuchni Indonezji, Malezji, Sri Lanki. Dzięki swym właściwościom smakowym może zastąpić cytrynę, dodając smaku i wyrazu napojom i deserom. Stosuje się ją też jako dodatek do zup, sałatek, marynat i mięs. Sporządzony z niej aromatyczny napój wpływa korzystnie na trawienie.

Składniki: 100% ziele trawy cytrynowej (Cymbopogon citratus)

Kraj Pochodzenia: Egipt

Sposób przygotowania:

1 łyżeczkę trawy cytrynowej zalać 250 ml wody, gotować susz przez ok. 10 minut a następnie przecedzić i podawać. Do smaku dodać można odrobinę cukru (najlepiej brązowego).

Trawę cytrynową  można również stosować jako dodatek do innych herbat, w tym celu do suszu przeznaczonego na 1 filiżankę napoju należy dodać pół łyżeczki suszonej trawy cytrynowej.

 

 

Źródło: www.naturalnadieta.com.pl

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi