Trzymajcie się z dala od soi

Generalnie, odradzam jedzenie soi. Oto, dlaczego.

Po pierwsze, niemal cała dostępna dziś na rynku soja jest genetycznie modyfikowana. Uważam, że żywność GMO stwarza poważne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia (i zwierzęcego też). Mogła być potraktowana niebezpiecznymi pestycydami, takimi jak np. Roundup, którego fatalne w skutkach oddziaływane było ostatnio dokumentowane w mediach. Spożywanie genetycznie modyfikowanej lub potencjalnie genetycznie modyfikowanej żywności to zbędny sposób na wprowadzanie toksyn do organizmu.

Po drugie, soja jest rośliną strączkową, a więc bogatą w kwas fitowy, który ma tendencję do łączenia się z minerałami. Przez to usuwane są one z organizmu, co może prowadzić do ich niedoboru. Myśląc, że dodajecie do swej diety jedzenie korzystne dla zdrowia, tak naprawdę sprawiacie, że wasz organizm nie otrzymuje podstawowych składników odżywczych i minerałów.

 

 Na podst. Stay Away From Soy, dr David Perlmutter

 

Sieci społecznościowe

Tagi