
Typ gorący
Do typowych nastrojów dolegliwości fizycznych i chorób dotykających typ gorący należą:
- ciągła aktywność,
- szybki puls,
- oblewanie się potem,
- częste odczuwanie pragnienia,
- drażliwość (żółć szybko się przelewa),
- skłonności do nadciśnienia,
- bezssenność,
- nocne poty,
- gorące podeszwy,
- szybkie tempo mówienia,
- napady wilczego głodu,
- kołatanie serca,
- zapalenie spojówek,
- bóle głowy umiejscowione po jednej stronie,
- powolne trawienie i zaparcia,
- wrzody żołądka,
- krwawienie z dziądeł i z nosa,
- odbijanie i nieprzyjemny zapach z ust,
- zaburzenia w okolicy wątroby i woreczka żółciowego.
Środki przeciwdziałające zalecane dla typu gorącego
- Noszenie przewiewnych ubrań w chłodnych odcieniach.
- Otaczanie się kolorami w chłodnych odcieniach błękitu.
- Dbałość o dostateczną ilość ruchu na świeżym powietrzu.
- Noszenie opaski, która jest dla "rozgrzanych głów" najczęściej wystarczającą ochroną przed zimowym chłodem.
- Zażywanie chłodzących kąpieli.
- Świadome planowanie faz odpoczynku.
- Uwzględnianie w codziennym życiu wolnych ćwiczeń lub medytacji, która działa uspokajająco.
- Ćwiczenie Hildegardowych cnót cierpliowści i miłosierdzia.
- Oczyszczanie organizmu z trujących substancji i niestrawionych resztek pokarmowych za pomocą upustu krwi i eliksiru z rzęsy wodnej zalecanego przez Hildegardę.
Odżywianie
- W miarę możliwości trzeba zrezygnować z nadmiernie rozgrzewających produktów spożywczych lub stosować je rzadko i z umiarem. Rozgrzewająco działa wieprzowina, alkohol, kawa, chilli, pieprz, czosnek, imbir i cebula. Lepiej unikać również owsa, tłuszczów zwierzęcych i zbyt dużej ilości soli.
- Warto sięgać po artykuły chłodzące i nawilżające: świeże owoce, sałatę, zboże jako neutralny produkt spożywczy, wołowinę, jagnięcinę, mak, nasiona babki płesznik, zieloną herbatę, miętę pieprzową i maliny.
Źródło: Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle, Post Zdrowotny św. Hildegardy z Bingen, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016